Variasi Hidup Kami

Kisah harian utk kenangan.Ayah,Ummie,Haziq dan Nisa
<< October 2014 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 >>
JOM JENGUK DAPUR
Periuk Belanga Ujen
LINKS
PROFILE
SEARCH
スポンサーサイト
この広告は45日以上更新がないブログに表示されております。
新しい記事を書くことで広告を消すことができます。
| スポンサードリンク | - | - | - |
Jannah dan Syamil
Nie sambungan dari kes Jannah dan Naqib.
Tahun 4 Jannah di tempatkan di kelas Cikgu Normah. Dalam kelas ni kebanyakannya budak2 baru yang ummi dan ayah tak berapa kenal. Bestfren Jannah si Sakinah dalam kelas cikgu Faiza.

Ada sorang budak lelaki nama Syamil...suka sangat dengan Jannah. Mmg terang2 depan kitorang pun dia menunjukkan betapa sukanyaaaa dia dgn Jannah

Kes 1.

Nie mula2 terperasan. Bila Jannah datang je dia akan panggil Jannah berulang-ulang kali...suara dia mendayu dan slow..bukan macam budak2 yg excited. Dengar suara dia tu yg buat ummi dan ayah gelak2..

kes 2.
Ummie dan Jannah sampai...Syamil sambut kat pintu sambil menyeru-nyeru nama Jannah dan sambil tu jari telunjuk dia dok tolak2 tangan Jannah..kekekeke...
ummie dah simpan senyum...
siap panggil cikgu..
"Cikguuuu Jannah Cikguuuu"
dan cikgunya jawab..."cikgu nampaaakkkk"...
siap ambilkan beg Jannah dan simpan dalam almari...kakakaka...gentleman gitu...

Kes 3..
Pagi tadi...Jannah sampai je kat perkarangan sekolah..tak sempat turun kereta lagi...si Syamil nie ada depan opis sekolah dengan mak dia la kot...
Punyalah dia jerit....
Jannahhhh...Jannahhhhh....Ibu...Jannahhh....Cikgu...jannah....
kakakak..habis semua orang dia panggil bagitau jannah dah sampai...
Jannah dah tersipu-sipu malu...lawak2....

Pernah tanya Jannah
Ummi : Syamil tu suka Jannah ek
Jannah angguk malu2
Ummi : Dia suka panggil nama Jannah ye?
Jannah : ha ah
Ummi : dia baik dengan Jannah tak?
Jannah : Baik..Jannah tak gaduh pun dengan syamil...
hehehehehe..kecik2 dah ada peminat anak ku itew....
| ujen | Nikki Nisa | comments(14) | - |
Nisa dan Kawin
Since Izan suruh memokan cerita tentang Jannahd an isu perkahwinan nie aku pun nak titipkan la kat sini.

Kisahnye masa dalam kereta on d way balik dari keje.
tah apa permulaannya si Jannah dok mention dia nak kawin dengan Naqib.

Sejak dipasangkan dengan Naqib masa persembahan pakaian beragam, konsert last year dia asyik cakap Naqib tu pakwe dia. Perahsan betul anak dagho den tu.

Jannah : Ummie..Jannah nak kawin dengan Naqib
Ummie : Naqib suka Jannah ker?
Jannah angguk senyum-senyum

ummie : belajar pandai-pandai dulu , keje elok2 dulu baru nak cite pasal kawin.
Ayah : Jannah nak kawin nanti biar ayah ngan ummie carikan..hehehe

Jannah : jannah nak kawin jugak
Ummie : Mengeja pun tak pandai nak kawin
Jannah : Jannah pandai la
Ummie : ha...cuba..eja saya

Jannah sengih2 jeling abang.

Haziq : S.A sa. Y.A ya ---saya. Ummie abang boleh eja abang boleh ada awek la ye.
ummie kantoiiii
Ummie : hmmmm..Haziq tak sunat lagi...tak boleh jugak...
saveeeeeeeeeeeeee
Jannah : Jannah pun pandai...S.A sa Y.A ya..saya...haaa boleh je
Ummie : cuba eja susu
Jannah : S.A sa Y.A ..susu

bantai kena gelak dengan abang dia...hahahahahahaaa

Tapi sempat jugak la bersembang ngan abang dia kat belakang.

Jannah : Jannah nak kawin dengan Mawi lah
Haziq : Kalau Jannah kawin dengan Mawi, Bila Jannah besar Mawi dah tua.
sambil buat aksi tua
Jannah : takkkkkkkkkkk
Haziq : ye...cuba tanya ummie. Ummie..kalau Jannah dah besar nanti Mawi dah tua kan
Ummie : Ha ah
Jannah : takkkkkk uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kakakakakakak....malas wa nak layan ini budak2 punya cerita....entah apalah istilah kawin bagi diorang nie.
| ujen | Nikki Nisa | comments(0) | - |
Al-Kisah
Uwaaa...dah lamanyer tak menulis di sini? kenapa ye...macam takde idea nak tulis. Asyik update periuk belanga sahaja.

Kehidupan kami macam biasa. Setiap pagi berperang dengan si kecik2 tu gerak bangun. Selepas solat subuh dalam 6:20 ummie akan usap2 Haziq sambil urut2 badan dia gerak bangun. Dan perkataan dia yang selalu keluar " Kejap lagi" atau " nak susu dulu". Lepas tu sambung tidur. Kena la gerak cara lain. geletek2 dia..tarik2 hidung dia...kalau mood baik dia gelak..kalau mood tak baik..merengek tak tentu pasal..hahaha abis tu ummie pun hampeh..org nyenyak tidur di tarik2 hidung...kekekeke.

Dah angkat bangun bawak la ke bilik mandi. mandikan haziq kena slow and steady. Kalau terkasar skit mula la enjin merajuk dia berbunyik. Bingit telinga. Selesai mandi nak kena pakaikan baju dan bukak chanel 612 untuk dia.
pastu gi plak kejut adik. Jannah selalunya (walaupun kengkadang ada gak hangin dia) senang di kejut. cium2 dia je kang dia bukak le mata dan kena sediakan susu sebotol dulu. lepas minum susu baru mandi. Selesai semua nie biasanye dah 6:45-6:50. ummie plak tergesa-gesa gi siap2. Lepas berkemas check plak barang2 diorang. selalunya kitorang dah siapkan awal2. In case lambat bangun kelam kabut le siapkan barang2 diorang plak.

Lepas tu dua2 tu berebut plak depa pintu lift. Dah macam routine. Asyik nak berebut tekan lift. Walhal dah nak dekat 2 tahun duk turun naik turun naik lift. Still nak bergaduh. Sampai bawah kang ada yang malas nak bawak beg..ada yang malas nak jalan..ada yg sakit hati lagi tak dapat tekan lift...adeeehhhhhhhhh....

Dalam kereta pulak..berebut seat. Kejap adik kejap abang yang buat problem. nak selamat ummie kena relakan jugak peha ummie jadik tempat jannah landing. Dah jenuh bising cakap jannah dah besar. dah sakit2 badan ummie bila dia buat aksi2 kat depan tu..tapi dia buat muka seposen je....nak jugak duduk dengan ummie...

Sampai sekolah..ada yg dah tertidur kat belakang..ada yg melengser bawah kerusi...ikshhhh terjegil2 mata ummie kengkadang tu...bila sampai kelas okey je..salam cium dan bye2....

Itu hari2 yang diorang buat perangai la...ada juga hari yg happy ending...
kami sama2 seronok bercerita..seronok melalak bersama2...hehehehehe

Keletah diorang nie masa di kenang mmg rasa lucu..tapi masa "real time" tu hanginnnn je selalu...hahahahahhahahaahahah

alamak..dah nak kul 6....nak balik kg malam nie..nak rush balik rumah , kemas2 barang....

sorejya...
mata
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Sapu Habuk
Dah sebulan tak update blog...kui kui kui....

1 Jan hari tu Haziq dah pun berumur 6 tahun..kejap je masa berlalu..dah ada anak umur 6 tahun dah saya...heheheh..terasa mudaaaaa je lagi...kakakak perahsan la tu...

Haziq macam tu jugak la...bila meragam banyak la aksi-aksi kurang menarik dia...hmmm...mandi still nak kena ummie mandikan...masih minum susu guna botol...dah jenuh citer pelbagai kasik dia berenti minum botol tapi dia cakap..tunggu dia sambut 3 kali lagi birthday...aduiiii

Jannah dah 4 tahun ...walaupun belum cukup umur...kekekekek
masih jugak cakap tunggang terbalik walaupun mulut macam bertih jagung...
words yang selalu dia cakap terbalik

Jannah : Ummie Jannah nak makan..Jannah kenyangggggg ( sepatutnya lapar)

Jannah : Jannah nak duduk belakang ( yg sebenarnya nak ke depan)

dan macam2 lagilah yg dia cakap hantai gawa ( terbalik ) dari maksud yang sepatutnya.

Walau macam mana pun..Ummie senang hati melihat keletah korang berdua ..walaupun selalunye ummie panas hati sebab korang berdua suka berkelahi. Tapi dapat tgk korang berdua membesar adalah satu rahmat yang tak terhingga bagi ummie....
Moga kalian berdua menjadi insan yang Solehd an solehah. berguna kepada agama, keluarga, bangsa dan negara...Insya Allah


| ujen | - | comments(26) | - |
Sembang Pagi
Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog..Banyak peristiwa yg tertinggal...hehehe...
Nie nak update satu2 lah nie...

Last Month taska Haziq dan Nisa mengadakan majlis Konvokesyen utnuk pelajar2 tahun 6. Tahun lepas ummie sorang je yang dtg..Tahun nie ayah jugak meluangkan masa separuh hari untuk memberi sokongan pada Haziq dan Nisa yang akan buat performance pada hari tu.




Majlis di adakan di dewan MBPJ. TempatMawi di nobatkan menjadi Juara AF..kekekeke.Mmg meriah. Ummie dan Ayah meleleh air mata menahan gelak melihat telatah2 kanak2 yang mengambil bahagian.



Majlis di mulakan dgn nyanyian lagu negaraKu, lagu MBPJ dan ikrar dari murid2 3 tahun hingga ke 6 tahun. Kemudian di ikuti dgn persembahan dari kanak2 3 tahun.
Pakaian beragam. Nisa di minta oleh cikgu untuk pakai gaun dan berkasut tumit. Last minute punya arrangement..semuanya kelam kabut...Nisa pandai mengikut arahan.tak perlu dibantu oleh cikgu..yelah berapa kali praktis kat rumah..hehehehe



Kemudian di ikuti dgn tarian boria oleh 4 tahun . Haziq mewakili kanak2 5 tahun dgn tarian jong jong inai dan nyanyian "di mana dia anak kambing saya".
Haziq macam biasa la..kat rumah beria..kat pentas lebih pada hal sendiri..



lepas abis majlis...gambar2 time..dan lepas tu gi McD isi perut..hehehehe






dan weekend lepas..Sabtu kami habiskan dgn pergi kenduri di Klang. Lepas ke kenduri singgah di Shah Alam dan sampai rumah hampir pukul 6. Dah full satu hari sabtu. Ahad pula..pagi2 lagi orang dah dtg nak pasang tiles kat ruang kering..sampai kul 2 baru settle. Nak masak dapur berabuk abis..so makan kat luar je..balik makan. hubby dah mula mengecat dapur ...saja nak beralih mood sikit...So weekend lepas full jugak..adehhhhhh
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Nisa dan Calon Suami
wah anak kecik lagi nak carik calon suami?Bukan..ikutilah perbualan kami semalam dalam kereta on d way nak balik dari kerja

Nisa kiss ummie di mulut

Nisa : eeee...Ummie nak kawin dgn Jannah
*kalau ikut entry sebelum nie diorang ingat kawin le boleh kiss mulut nie*


Ummie : Eh mana boleh..Ummie dah kawin dgn ayah

Nisa : eemmm...Jannah kawin dgn abanglah

Ummie : Eh Jannah mana boleh kawin dgn abangg

Nisa : Abis tu Jannah nak kawin dgn sapa *sambil merengek*

Ummie : Abang tak boleh Ayah tak boleh...Esok nak kawin Ummie carikkan

hahahaha...cam nak kuasa veto plak carik calon suami anak..kekekekek
| ujen | - | comments(0) | - |
Haziq & Nisa
Dalam nak men"clear"kan gambar2 dalam handphone..terjumpa la gambar2 hero ngan heroin kesayangan ummie nie...yg mungkin belum story kat sini...

Nie gambar masa kami ke Restaurant Maju depan umah tu...pagi tu ayah kerja.jadi anak2 bila ngan ummie dia..ngada2 lebih...ajak makan kat kedai..nak makan roti canai...masa pergi tu hujan renyai2..so bawak payung...seronok tgk keakraban diorang dari belakang...Gambar nie masa perut dah kenyang...nak balik..tinggal aje ummie jalan sorang2 dalam hujan..saboo jelah



Nie plak gambar masa makan2 kat kedai tu...actually dah dua kali pergi..masa ayah takde..kekekeke..so koleksi gambar tgh sarap..


Jannah dan roti canai


Haziq dan nasik putih, ayam goreng dan gulai kurma

Ummie makan apa?? kongsi ngan diorang jeeee...hehehehe


dah main2 le tu...sapa tak abis..tak bleh beli aiskrim


Nie di hari lain bila kena kacau sebab tak dapat abiskan roti canai..adiknye dah selesai...Muka bengang kena ejek tak dapat beli mainan...hahahaha


Muka happy Jannah yg dah mengabiskan roti canai

nie pulak masa kami try cheezy pizza..


Jannah fallin in love with spagetthi


Haziq kena dera mengabiskan cheezy pizza..hahaha



| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Aku , Dia dan Pinggan
Semalam terdengar berita di radio mengenai seorang isteri yang makan racun sebab suami tak bagi dia beli set pinggan baru..alahaiiii...pendeknye akal..
Sampai macam tu sekali...Tak perlu la mengulas panjang pasal tu...nak citer kat sini xcident malam tadi.

Masa kejadian aku tengah sibuk buat kek lapis untuk tempahan

Hubby : Jen..esok kita beli pinggan baru nak
Aku : Pinggan baru ? untuk sapa ?
Hubby : Untuk kitalah
Aku : Okeylah...saya kalau boleh nak pinggan macam omputeh tu..design cantik..walaupun kaler putih jek...yg berat2 tu aaa.kat tesco pun lawa2..tapi jual sebjik-sebijik..mahal le kot..bla bla bla..
Hubby pandang muka aku terus diam..dan aku teruskan buat kerja...
tak lama lepas tu aku tgh melepaskan lelah lepas masukkan adunan kek...

Aku : Yang...esok kita nak gi mana beli pinggan?

Hubby angkat muka dari baring

Hubby : Saya ingatkan kalau awak cakap.."tak boleh" saya nak
cakap la saya nak makan racun,,,


aku punyalah gelak...saboojelah..dia nak bergurau...aku nie punya la
serius..patut la dia pandang aku terkelip2 masa aku dok mention aku nak
pinggan apa.....hampeh betuiii...

baru berangan nak tukar pinggan mangkuk...dah boring le tgk yg
lama...kekekekekekek..

Nak kena tuntut ke idak nie..hahahahahha
| ujen | Aku | comments(0) | - |
Haziq "Lelaki VS Perempuan"
Dah lama tak up date kat sini..dok ralit dgn my periuk belanga..heheheh

Nie alkisah dgn si Haziq...kisah permepuan dan cuti

Haziq : Ummie lepas nie sembahyang ke tak?

"emmm kena pikir nak jawab..kang kata sembahyang dia suh kita sembahyang sebab dia nak join sekali"

Ummie : tak..ummie tak boleh le Haziq

Haziq : Kenapa ummie tak boleh sembahyang?

Ummie : Ummie sakit..ehhh ummie tak boleh sembahyang

Haziq : Kalau Haziq sakit Haziq tak payah sembahyang le ye Ummie

"alahaiiiii salah cakap le pulakkk"

Ummie : Bukan..perempuan nie ada masa dia tak boleh sembahyang

Haziq : Lelaki dia ada masa tak boleh sembahyang tak Ummie?

Ummie : Takde ...Lelaki takde cuti

Haziq dah melalak-lalak merajuk bila kata takde cuti...alahaaaaiii jenuhnye nak explain

Ummie : Nanti dah besar sikit Haziq belajarlah pasal nie..

Haziq : Ummie...Haziq nak cuti jugakkk....

"aku rasa dia bukan excited pasal tak yah solat..tapi dia allergic dengo perkataan cuti..>Suka sgt kalau dapat duk rumah bercuti..."

adeeehhhhh
| ujen | Nikki Haziq | comments(0) | - |
Syair Gurindam Tragedi malam 19 Syawal
Syair di bawah aku hantar pada Kak Ina dan Muji yg mintak dibuatkan marble cheese cake. Asalnye nak hari selasa..tertunda kerana takde lemon ...dan malam tadi bila buat...ini pula jadinya...hahahaha...

COBAAAANNNNNNNNNNNNNN


Al kisah bermulaaaaa di pangsapuri salvia...
seorang ibu jelita sedang bergembira
menyediakan bahan2 untuk diadunkan
menyediakan juadah pilihan seorang temannnnn

Cheese ku kisar bersama gulaaaa
sehingga kembang cantik rupanya
di ambil sebijik telur di pecahkan isinya
dikacau sehingga sebati..aduh wangi baunya...

Si ibu mencapai telur seterusnya
terus di ketuk di pecahkan isinya
aduhh nasib empunya cerita
telur yg jatuh...perghhhh busyuuukkk bauuunyaaaa

Si ibu termenung seorang diri
adunan di buang berganti diri
mula mengadun adunan lagi
di dalam hati kesepian sendiri

Selesai sudah segala di adunkan
si ibu gembira api dibukakan
masukla marble cheese cake menunggu dibakarkan
si ibu bergembira menonton di depan

hidung yg tersumbat tercium bauan
"Eh ada bau cheese tak?" di ulang pertanyaan
"takde pun" itulah jawapan
kekanda tercinta yg separuh pingsan

Tidak sedap rasa di hati
cheese di dapur ku jengukkan diri
walla weh dah berasap satu peti
kek di atas dah membakar diri

aduuuhhhhh .. dah tak sunggup bermadah pujangga
api grill ku guna untuk kek lapis terbiar begitu saja
asalnye cantik rupa kek cheese yang jelita
di conteng arang akhirnya jadinya

terduduk si ibu kehabisan tenaga
si ayah tersengih tak terkeluar bicara
ku dukung si kecil ke bilik peraduan
zzzzzzzz itu sajalah ku lakukan...
| ujen | - | comments(0) | - |
<new |  top | old>