Variasi Hidup Kami

Kisah harian utk kenangan.Ayah,Ummie,Haziq dan Nisa
<< September 2017 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>
JOM JENGUK DAPUR
Periuk Belanga Ujen
LINKS
PROFILE
SEARCH
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| スポンサードリンク | - | - | - |
Al-Kisah
Uwaaa...dah lamanyer tak menulis di sini? kenapa ye...macam takde idea nak tulis. Asyik update periuk belanga sahaja.

Kehidupan kami macam biasa. Setiap pagi berperang dengan si kecik2 tu gerak bangun. Selepas solat subuh dalam 6:20 ummie akan usap2 Haziq sambil urut2 badan dia gerak bangun. Dan perkataan dia yang selalu keluar " Kejap lagi" atau " nak susu dulu". Lepas tu sambung tidur. Kena la gerak cara lain. geletek2 dia..tarik2 hidung dia...kalau mood baik dia gelak..kalau mood tak baik..merengek tak tentu pasal..hahaha abis tu ummie pun hampeh..org nyenyak tidur di tarik2 hidung...kekekeke.

Dah angkat bangun bawak la ke bilik mandi. mandikan haziq kena slow and steady. Kalau terkasar skit mula la enjin merajuk dia berbunyik. Bingit telinga. Selesai mandi nak kena pakaikan baju dan bukak chanel 612 untuk dia.
pastu gi plak kejut adik. Jannah selalunya (walaupun kengkadang ada gak hangin dia) senang di kejut. cium2 dia je kang dia bukak le mata dan kena sediakan susu sebotol dulu. lepas minum susu baru mandi. Selesai semua nie biasanye dah 6:45-6:50. ummie plak tergesa-gesa gi siap2. Lepas berkemas check plak barang2 diorang. selalunya kitorang dah siapkan awal2. In case lambat bangun kelam kabut le siapkan barang2 diorang plak.

Lepas tu dua2 tu berebut plak depa pintu lift. Dah macam routine. Asyik nak berebut tekan lift. Walhal dah nak dekat 2 tahun duk turun naik turun naik lift. Still nak bergaduh. Sampai bawah kang ada yang malas nak bawak beg..ada yang malas nak jalan..ada yg sakit hati lagi tak dapat tekan lift...adeeehhhhhhhhh....

Dalam kereta pulak..berebut seat. Kejap adik kejap abang yang buat problem. nak selamat ummie kena relakan jugak peha ummie jadik tempat jannah landing. Dah jenuh bising cakap jannah dah besar. dah sakit2 badan ummie bila dia buat aksi2 kat depan tu..tapi dia buat muka seposen je....nak jugak duduk dengan ummie...

Sampai sekolah..ada yg dah tertidur kat belakang..ada yg melengser bawah kerusi...ikshhhh terjegil2 mata ummie kengkadang tu...bila sampai kelas okey je..salam cium dan bye2....

Itu hari2 yang diorang buat perangai la...ada juga hari yg happy ending...
kami sama2 seronok bercerita..seronok melalak bersama2...hehehehehe

Keletah diorang nie masa di kenang mmg rasa lucu..tapi masa "real time" tu hanginnnn je selalu...hahahahahhahahaahahah

alamak..dah nak kul 6....nak balik kg malam nie..nak rush balik rumah , kemas2 barang....

sorejya...
mata
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Sembang Pagi
Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog..Banyak peristiwa yg tertinggal...hehehe...
Nie nak update satu2 lah nie...

Last Month taska Haziq dan Nisa mengadakan majlis Konvokesyen utnuk pelajar2 tahun 6. Tahun lepas ummie sorang je yang dtg..Tahun nie ayah jugak meluangkan masa separuh hari untuk memberi sokongan pada Haziq dan Nisa yang akan buat performance pada hari tu.




Majlis di adakan di dewan MBPJ. TempatMawi di nobatkan menjadi Juara AF..kekekeke.Mmg meriah. Ummie dan Ayah meleleh air mata menahan gelak melihat telatah2 kanak2 yang mengambil bahagian.



Majlis di mulakan dgn nyanyian lagu negaraKu, lagu MBPJ dan ikrar dari murid2 3 tahun hingga ke 6 tahun. Kemudian di ikuti dgn persembahan dari kanak2 3 tahun.
Pakaian beragam. Nisa di minta oleh cikgu untuk pakai gaun dan berkasut tumit. Last minute punya arrangement..semuanya kelam kabut...Nisa pandai mengikut arahan.tak perlu dibantu oleh cikgu..yelah berapa kali praktis kat rumah..hehehehe



Kemudian di ikuti dgn tarian boria oleh 4 tahun . Haziq mewakili kanak2 5 tahun dgn tarian jong jong inai dan nyanyian "di mana dia anak kambing saya".
Haziq macam biasa la..kat rumah beria..kat pentas lebih pada hal sendiri..



lepas abis majlis...gambar2 time..dan lepas tu gi McD isi perut..hehehehe






dan weekend lepas..Sabtu kami habiskan dgn pergi kenduri di Klang. Lepas ke kenduri singgah di Shah Alam dan sampai rumah hampir pukul 6. Dah full satu hari sabtu. Ahad pula..pagi2 lagi orang dah dtg nak pasang tiles kat ruang kering..sampai kul 2 baru settle. Nak masak dapur berabuk abis..so makan kat luar je..balik makan. hubby dah mula mengecat dapur ...saja nak beralih mood sikit...So weekend lepas full jugak..adehhhhhh
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Haziq & Nisa
Dalam nak men"clear"kan gambar2 dalam handphone..terjumpa la gambar2 hero ngan heroin kesayangan ummie nie...yg mungkin belum story kat sini...

Nie gambar masa kami ke Restaurant Maju depan umah tu...pagi tu ayah kerja.jadi anak2 bila ngan ummie dia..ngada2 lebih...ajak makan kat kedai..nak makan roti canai...masa pergi tu hujan renyai2..so bawak payung...seronok tgk keakraban diorang dari belakang...Gambar nie masa perut dah kenyang...nak balik..tinggal aje ummie jalan sorang2 dalam hujan..saboo jelah



Nie plak gambar masa makan2 kat kedai tu...actually dah dua kali pergi..masa ayah takde..kekekeke..so koleksi gambar tgh sarap..


Jannah dan roti canai


Haziq dan nasik putih, ayam goreng dan gulai kurma

Ummie makan apa?? kongsi ngan diorang jeeee...hehehehe


dah main2 le tu...sapa tak abis..tak bleh beli aiskrim


Nie di hari lain bila kena kacau sebab tak dapat abiskan roti canai..adiknye dah selesai...Muka bengang kena ejek tak dapat beli mainan...hahahaha


Muka happy Jannah yg dah mengabiskan roti canai

nie pulak masa kami try cheezy pizza..


Jannah fallin in love with spagetthi


Haziq kena dera mengabiskan cheezy pizza..hahaha



| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Berhari Raya
Last week Mak dtg sebab nak tolong jagakan Haziq ..Lepas tu sabtu lepas kami balik kg nak hantar mak. Sebelum balik kami singgah di Batang Berjuntai rumah Anjang.Adik apak.

Kebetulan apak pun nak dtg beraya di sana. So kami berkumpul la di sana.
Jumaat tu ada latihan futsal. kul 9 baru sampai rumah. lepas makan kami proses buat ketupat daun palas untuk di bawa sebagai buah tangan.
Sampai pukul 11 lebih baru siap menganyam. Dah tak larat nak tunggu..simpan dalam fridge.

Esok pagi bangun awa terus rebus ketupat. Lepas tu settlekan kek chocolate...
dan bertolak dalam kul 10 kerumah Anjang. 10:40 dah sampai sana...heheh..terasa cepat sebab masuk kereta je gua pun off...kekekekekeke...bangun2..eh eh dah sampai..hampeh punya co-pilot...kekekeke

Tak lama lepas kami sampai apak dari kg pun sampai..Apak bawak laksam...so menu kami..laksam ( dari trolak)..ketupat palas + sambal ikan bilis ( kota Damansara), Nasi himpit dan kuah kacang ( Btg Berjuntai)..kek lapis haw flakes dan kek chocolate ( kota damansara).

Tengah hari dah full..tapi macam biasa Mak Anjang emsti masak jugak..dan masakannye mmg mabelessss.....menu lunch ayam masak merah, pajeri nenas, kerabu mangga dan taugeh,ikan kembung goreng. isi jugak perut...kekeke

Balik rumah..apak singgah kedai dan tapau capati, tosei, rojak...so malam kami off masak...masak masakan mamak jek..

Esoknye Mak ajak buat satay kambing...pagi2 dah perap kambing..lepas tu menyucuk dgn my hubby dan dibantu oleh nairul.
lunch kami dgn satay kambing, ikan keli bakar, ayam percik , kurma tulang kambing...perghhh kena dgn air asam...tak hengat dunia...burrrpppp lagi...

Sampai umah pak mertua...belasah sup cendawan plak...
Dah kul 4 baru bertolak dari Trolak. Kami ke kepong ingat nak usha oven..sekali tu kedai yg nak pergi semua tutup...

Balik rumah..hubby nak makan cendawan lagi...so menu malam..sup cendawan, kurma kambing yg tapau dari kg..ikan masak kicap ( hero kecik request)
Lepas makan mula operasi buat kek lapis india...teringin sangat nak makan..
hasilnye mmg lumayan///bestttt...

Balik kg kali nie walaupun tiada dalam perancangan tapi penuh dgn agenda MAKAN...uwaaaaaaaaaa dah makin berisi...itulah komen org2 yg jumpa aku...perghhhhhh sakit jiwooo

| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Satu Hari Di Hari Raya
Pagi 30 Ramadhan
kul 2:30 pagi aku dah bangun sebab nak kena siapkan kek hantaran utk adik ipar yg akan berlansung pertunangnya pada raya ke 3. Malas nak bawak balik barang2 punya pasal..terpaksa la bangun pagi nak menyiapkan..Lagipun...
1. Rumah tak abis kemas lagi
2. barang tak abis pack lagi...


Nie le keknyer...

tgk kiri tgk kanan..uwaaaaaaaaaaa byk nyer tak siap...rancangannyer..nak balik sebelum sahur,,,dan nak sahur di mana2 kedai di perjalanan...sebelum fajar menyingsing nak sampai kg..tapiiii

Kul 8 baru bertolak...heheheh...

Alhamdulillah segalanye selesai..kek beres...baju abis pack...baju2 kotor dah basuh dan sidai...rumah dah mop...perjalanan pun lancar...ada sesak sikit nak exit ke tg malim ajek...yg lain beresss....

Singgah di utara utk hantar kek dan kuih muih yg di buat dirumah. tahun nie buat 5 jenis kuih..beli 2 jenis kerepek dan buat tapai.Biskut yg di buat di rumah , irish cookies, tart nenas, cornflake madu, chocolate treasure dan jejari oats. Beli kerepek bawang dan kuih gunting...heheheh

Sampai di selatan mak tgh sibuk buat lemang. Kerana tart mempunyai pemintaan ramai..saya dan adik bersila panggung plak buat tart 4 adunan...senggaaallll

1 Syawal


Gambar blur sebab guna video cam..digi cam lupo plak nak beli bateri..abih stok,.,gegegegege

di sambut di rumah sendiri..seronok..awal2 pagi kejutkan si kecik2 suh mandi...siapkan baju2 mereka..dan prepare utk sarapan mereka2 yg nak solat aidilfitri. Lepas balik solat abrulah kami sempat bersalam-salam dan bermaaf - maafan. Tahun nie aku berjaya menahan air mata...hehehe ..machoo beb...lagi pun tahun nie mak tak sedih sgt...anak2 dia semua dah janji nak balik..dan 2 raya ramai di kg...so Mak happy..Hari nie kami masak laksa dan hidangkan lemang dan ketupat sahaja.

Dalam kul 10 ke kg hubby utk bersalam2 ngan blah mertua plak..tapi FIL belum balik dari beraya..kansel plan dan kitorang nak buat di raya ke dua...heheheh..seronok dapat makan sup gear box masakan pak mentua...lazatt..wallaaaa...

Laku betul lemang apak. Sampai petang dah tinggal sebatang..petang tu aku plak ambik tugak salur buluh lemang. Apak nak bakar lagi utk anak2 aka abang2 aku yg akan balik 2 raya dan juga pak2 sedara...petang2 raya aku menghidupkan api di belakang rumah...seronok je..bertiga dgn apak dan mak...bila dah settle semua baru kejutkan hubby dan adik kejutkan husband dia utk jaga api...heheheh

Lebih pulut utk lemang tu kami masak buat ketupat daun palas..Alhamdulillah...dapat gak le belajao anyam daun palas...tau le ketupat jantan ketupat betina...hehehehehe

2 Syawal..
Pagi2 hubby dah balik dulu sebab nak pasang khemah utk majlis tunang SIL. Aku tinggal dulu utk tolong mak masak sebab dengarnya Pak anjang dan keluarga nak dtg...seawal kul 9:30 aku dah siap masak utk lunch...hehehe..menu ahri nie kekampungan skit..dah jemu makan rendang...kami masak..pucuk ubi dan betik muda masak manis. Ikan kembung masak tempoyak..sambal tempoyak masak dan goreng ikan..Siap2 masak terus ke kg hubby dan tolong2 utk persiapan kenduri esok

3 Syawal
Seawal kul 5 kami bangun utk persiapan kenduri. Menu kenduri nie..masak lemak kundur dan suun..kerabu selum..ikan masin duri goreng...ikan keli bakar..ais asam dan sambal udang.
Lepas berkemas masing2 tidurrr ..petang nyer pulak kami kami prepare utk buat sambutan birthday MIL . Menu malam tu spagethhi, ayam goreng ( ayamas ), kentang goreng dan sosej bakar...simple2 jek....
Malam tu dgn semua pakai sempoi2 jek bersalam-salaman...dan bermaaf-maafan...
So suasana pun meriah..tahun nie takde drama2 air mata di pagi dan malam raya...hahhahahahahha

4 Syawal..
Pulang semula ke kg ku dan kali nie kami kena bukak kedai BBQ...ramai keluarga nak dtg beraya dan kebetulan kami buat colelction adik beradik utk buat BBQ...dah macam kedai kopi..dgn buka table lagi..meriah sungguh....


Dah macam kedai mamak...yg byk pekeja abwah umur..ngeh ngeh ngeh

Penat tu mmg penat tapi seronok...yg kami bakar hari tu
ayam,daging, sotong, udang, sosej, terung,kerang, ikan cencaru dan ikan talapia.
bestttttttttttt bangat


Panas-panas..mari-mariii


Cicah sambal asam...perghhhhh


Kerang bakar


Kerang di kupas oleh abang ke dua ku...hehehe...


Table 4 udang bakar 1 pinggan...siapppp


banyak gambar tak dapat ambik sebab busy jadi chef segera...hahahah

5 Syawal..
Lepak kat rumah dan hubby gi memancing...malamnyer kami pulang ke kota damansara....

Sekiannnnn
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Raya
Apa nak merepek pasal raya?
Apakah pengertian raya bagi aku?
Kalau kecik baju mesti sedondon dgn adik.tak boleh lebih tak boleh kurang.
baju kurung dari satu gulung kain. Patern sama kaler pun sama. Kalau tak bercekau...hahahahah....
Zaman aku di sekolah rendah kami masih berkunjung ke rumah jiran-jiran . Seronok dapat makan pelbagai kuih dan dapat juga mengutip duit raya. Tu tak kisah kalau budak dtg nak duit raya je..kakaka tapi aku dulu makan tau kuih raya ...dan tak kisah pun org nak bagi duit ke tidak..10sen pun dah best gile masa tu..hehehehhehe

Dah sekolah menengah dah tak berapa kisah dgn raya..sebab duk asrama. Balik tau2 dah ada je baju..tak kisah le mak nak pilih kaler apa..

Selalu bangun pagi-pagi..lepas mandi sunat pagi raya...dgn kepala berbungkus tuala..dah sibuk2 kat dapur mengemas kuih raya...Selalu aku ambik tender isi kuih raya dalam bekas. Lepas tu dah lepak2 pekena lemang ngan rendang.Nie menu wajib mak tiap2 tahun.

Lepas tu lepak2 depan TV tgk cerita2 di pagi raya. Lepas tu kena plak tunggu group2 bapa2 dan bujang2 datang..biasanye lepas solat sunat raya..diorang akan pusing satu blok..mula2 org tua2 lelaki satu group..lepas tu bujang2 satu group...Sebab umah kami yg dah hujung2...biasa diorang tak makan sangat..tapi lepak lama sebab dah kekenyangan...

Lepas selesai semua balik..barulah kami yg girl-girl nie pi berjalan menziarahi jiran tertangga. Dah besar2 nie aku baisa pergi rumah keliling ajek...
Lepas tu balik rumah...dok menunggu ajelah sekinit-kenit yg datang,
Sekarang nie anak-anak sedara semua dah besar2. Jadi kalau kenit-kenit tu dtg..jerit kat diorang je suruh layan...hehehehh.

Kampung ku Ke Kampung Mu...

Tahun nie kampung KU...heheheh..tapi kampung ku kampung mu jua. Jarak dari kampung ku ke kampung MU dalam 10 minit naik kereta jek...So takde hal..lepas salam2 kat rumah giliran tahun tu...kami akan ke rumah satu lagi utk bersalam bermaafan...lepas tu balik2 semula ke rumah giliran utk sama2 beraya..bestkan..So tiap2 tahun kami dapat kucup both parents masa pagi raya...cuma satu lagi delay sikitla...heheheheheheh

RAYA dah nak dekat?? alamak satu kuih raya pun belum siapppp...uwaaaaa...
Yosshhhaaaa start malam nie nak kena gambaru buat kuih raya sebab semua mengharap pada ku...aku tak mau pagi2 raya nanti diorang nyanyi plak...
"aku berhenti berharap"...wakakakkakaka

Belum nak wish selamat hari raya lagi..hehehe

| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Haziq dan Jannah
Nie aksi dua beradik bila tengah baik..
Kalau dapat ragam..waduh waduhhh,....bikin gamat.




Haziq sekarang nie kuat betul ragamnye...segala2 nak kena ikut kata dia...tak boleh tidak..pelbagai cara nak berdiplomasi dgn dia nie..Tapi dia boleh di harap..suruh buat apa pun kalau time good mood mmg laju je dia buat...
tak tahu le camna nak buat lagi..kena belajar lagi ummie nie...

Jannah pula ..kurang ragam tapi kuat jeles dgn abang,,,Ummie nie macam dia sorang yg punya...apa2 untuk abang tak boleh...aduiiii.....Mungkin sebab tu pun abgnye jeles..Seuisa 3 tahun Jannah dah tak pakai daipers...dah pandai kejutkan ummie malam2 bila nak ke toilet...kuat menyanyi...kengkadang butiran dari mulut dia tu kena dengar betul2 utk tau lagu apa dia nyanyi..pelat tak abis lagi...

Berdua nie kuat bergaduh..ada saja nak direbutkan...susu pun bleh berebut..serba salah dibuatnya...kalau nak bagi tu kena bagi serentak...Abang palk dah pandai kelentong...kalau bagi kat adik dulu..dia cakap..sapa lambat dia menang..yeyeyeyeye abang menang...dah keriau adik dia...
bila bagi sama2 pun dia tetap cakap dia dapat dulu dan dia menang....adik plak dengor aje apa abang cakap..tak sudah2 diorang nie...harap2 bila ebsar nanti bleh ngam le...

Kalau tak gaduh main ..best je tgk..macam malam tadi...
pss...tak lama pun...lepas tu bercakau balik..addddhehhhh








| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Cerita Tertangguh...
14 July...

Pagi aku ada appointment si SYMC untuk follow up pasal sinus aku...Bila doktor tgk takde kemajuan..hantar buat CT Scan...pok pok pek...akhirnya dia suruh gak buat operation..sebab katanya ke empat-empat tempat sinus nie dah menebal...macam2 la bahasa Sanskrit yang digunakan yang aku pun tak paham maksudnye...yang aku tau dia kata menda nie dah kronik sebab semua tempat dah ada...so kemungkinan nak dapat balik tu mmg tinggi...hidung pun dah bengkok...ngeh ngeh ngeh...hidung aku bengkok rupanye...tapi mild...so dia kata hidung tak yah operate...operate buang menda2 yg dah menempek dalam rongga2 sinus tu je...So perjuangan akan bermula 2 Aug nanti...nak kata takut...takut jugak..tapi daripada biar je baik buat sekarangkan...heheh

Petang Sabtu...Demam Nisa still tak kebah2 walaupun dah bagi ubat for 3 days...suhu dia still 39-40 setiap 4 jam...petang tu dia nampak weak sangat...so kami decide bawak dia ke hospital semula...dan dia pun admitted ..sian jugak tgk dia melalak-lalak kena cucuk..walhal pagi sabtu tu bila tahu ummie dia nak ke hospital bukan utk check dia..tapi ummie..punya la dia pujuk suruh bawak dia jugak jumpa doktor..suruh doktor cucuk tangan dia...saboo jelah...bila dah kena baring atas katil mendayu-dayu suruh doktor jgn cucuk...sian adik...baru je bulan 5 hari tu masuk spital..

Bila masuk Ward..nurse2 kat situ kebanyakkan nye masih ingat dia..semua cakap...Ikshh kamu lagi..saboooo jelah..

15 July...Nisa still warded...Bangun pagi ummie dah rasa senoneng semacam je...tekak dah macam ada duri..kepala fening2...sah ummie plak berjangkit...Macam mana nie..Isnin ummie sepatutnye kena pergi Singapore ...Suruh jugak hubby sediakan barang2 utk ke sana...Tapi

16 July...ummie down abis..badan sakit2..pekak kan telinga kuatkan semangat call jugak FD mintak tolong cancelkan...mmg tak larat..nanti end up aku terlantar sorang2 kat Singapore tu..ikshh tak kuasa...Suara FD pun macam nak tak nak je...Dapat tahu plak..conference bleh cancel tapi hotel kena bayar jugak..Kalau convert ke RM dah lebih RM1K...yabaiiii...
Last2 dapat tahu FD ganti kita gi..alamakkk..habis le..dah le dengar dia tarik muka hari nie....ikshhhhh..koweeeiiii
Ummie dapat MC utk 2 hari..
Hari nie Nisa kena buat Chest Fisioterapi...amenda le menda nie dalam hati..rupanya dia dtg tepuk2 belakang jek...datang tak sampai 15 minit..itupun nisa still tak bleh keluarkan kahak dia...
last2 dia kata nanti U buat la macam nie...esok ke...sabooojelah..kena RM75 per service....ceeehhhhh

17 July...Nisa dah bleh discharge...Ummie pun dah okey sikit walapun masih sengal2 badan...balik rumah..kami dua2 makan ubat..dan off...sampai petang...sib baik terjaga jugak...kalau tak terlepas asar

Dan today..Dah masuk kerja dgn masih seperti bernapas dalam lumpur..Nisa still batuk2..kesian dengar batuk2 dia..macam sendat je dalam dada tuh...Cepat sembuh ye sayang....

| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Nasi Beriani Punya Cerita
Sejak dari tengah hari semalam aku teringan betul nak makan nasi beriani..Kenapa? entahle...nak kata ada yg mengidam...kat dalam perut nie anak bakteria ada la kot...hahahhahhah...

Kat opis nie mana nak carik nasik beriani, so balik kerja bagitau en hubby kita terhingin nak makan nasik beriani. Hubby pun bawa ke sebuah kedai mamak...Masa tu tak kisah le...mamak pun mamak le..janji mulut dapat makan nasi beriani...Sebelum sampai ke kedai Si Haziq dan Si Nisa dah merepek meraban kejap nak makan roti canai..kejap nak nasi putih...bila nak sampai ke restauran tu..bila tahu kita cuma nak tapau je makan kat rumah sebab ayahnye rushing nak pergi tgk Transformer ( dapat tiket free dari fl#fm)..dia dah mengamuk-ngamuk. Haziq kalau dah mengamuk mmg sukar nak memujuk..tak makan pujuk. Last2 hubby pun mengamuk sama. Mood nak makan nasi beriani pun hilang. Last2 balik je rumah.

Anak mengamuk...Ummienyer pun dah merajuk tak dapat nasi beriani..Selalunye tak kisah pun..tapi semalam betul2 teringin..

Sampai rumah dah abis tgk manjalara..mandi dan solat ummie pun tgk dalam peti ais ada nasi tak bermakan..decide nak buat nasi goreng je. Hubby pun dah keluar...tgh potong2 bawang tu air mata pun berjurai2...kakakak..sebijik macam cerita batu belah batu bertangkup..sayu je hati tak dapat nasi beriani..dah abis masak..Ummie buat scramble egg utk tabur atas nasi goreng..Haziq pun dtg:-

Haziq : Ummie ada masak telur tak?
Ummie : Ada...nie tgh goreng le..ummie buat camni senang Haziq nak makan
Haziq : Tak nak..haziq tak nak macam nie..Haziq nak telur dadar..Haziq tak nak makan.
Ummie : Sama je Haziq...Nie macam telur dadar jugak..cuma ummie dah kecai2kan.
Haziq : Tak Nak...
sambil mengamuk-ngamuk .

Hangin ummienyer pun dah naik..tapi sebabkan sedih tadi..hangin dah jadi sayu...berjurai-jurai air mata ummie keluar...

Haziq tgk ummienyer nangis still tak sudi nak slow down dianyer amukk..

Ummie pun masuk bilik...

Ummie : Haziq nak makan ke tak nak ke suka hati Haziq la..Ummie tak kisah. sambil sob sob..kekekeke

Nisa dah tumpang syahdu dah..sondol2 ummie ..ummie dia tak layan...dia pun keriau sama...

Haziq : Yerla -yerla Haziq makan le nie...
cakap still dgn nada yg membentak-bentak

Ummie dah bolayan dah...still syahdu-syahdan lagi...muhehehe

Haziq : orang dah nak makan dia pulak nak nangis-nangis..Orang nak makan la nie
Nisa : Ummie...adik nak makan nasik goreng...Penyelamat keadaan

Ummie pun bangun...tgk nasik goreng...sambal goreng yg ummie perhangatkan dan pinggan dah terletak atas meja...Nie anak bujang ku buat le tuh...rasa bersalah le kot...

Ummie pun ambil tikar dan bentang depan tv..bawak turun semua makanan. Haziq dgn sendiri ambil nasi goreng ..ummie mula2 jual mahal tak nak makan..suapkan nisa aje..last2 capai jugak nasi goreng...Haziq asyik memandang je..bila dia tgk ummie dah nak makan...slow je dia panggil...

Haziq : Ummiee...Haziq minta maaf ye..Haziq tak buat lagi ye...
terus dia tunduk pandang nasik...dan menahan tangis...

uwaaaaa...syahdu pulak tgk dia macam tu..terus dtg peluk dia..usap2 dia..cakap ummie maafkan..dan janji jgn buat lagi....dia pun angguk2 sambil menahan sedu di dada...air mata meleleh-leleh..
Cam drama swasta plak..kekeke

Si Nisa pulak tgk drama swasta terus pusing membelakang kan kitorang...La..dia plak merajuk...Merajuk ke syahdu ke tak tahu le tu...bila peluk dia pulak.. baru nak pusingkan badan semula...

Haziq makan banyak ..Habis di sapu semua nasik goreng yg tinggal ...nak ambil hati ummie atau mmg betul2 lapar...hehehhehehe

Gambar sebagai hiasan...hehehe
gambar nie masa tgh tunggu katil kat SYMC .


| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Memancing VS Membaca
heheh..tahu kena tajuk tu macam tu?a ctualy on 12 May En Hubby kita dah ada date dgn member2 dia nak memancing di laut..Janji nyer memacing seharian hari sabtu tu..*tapi eprgi sampai 2 hari...sehhhhh!!!!*..so sebagai ganti...mintak dia bawakan kita ke MPH untuk melayan perasaan...kekekeke..Selain dari memasak..saya suka membaca....

Anak2 pun join ummie dia melayan perasaan kat MPH...Kalau dapat gi kedai buku or perpustakaan...ralit betul dok kat situ...syioookkk je perasaan tu..ikshh tak reti citer la....sebab budget limited...nie jelah sempat sambooo

Untuk Nisa:-
1. Party Girl Activity Fun Stickers
2. 4 set flash card


Untuk Haziq:-
1. Large Print Search & Found Word Puzzle (dah jadi hak milik ummie)
2. Travel Puzzle pad
3. Pen 4 kaler...suka benar dia...
1.

and for me
1. Sudoku Selection ( saja nak memanaskan otak)
2. Cake decorating ... hehehehehe
3. Cinta Sang Ratu - Ramlee Awang Murshid...I Love the Story
4. Buat Mu Kekasih - Aisya Sofea...


2 hari dah abis baca novel..errr nak kena khatam sodoku le pulakkk

Saya mula suka dgn novel tulisan Ramlee Awang Murshid setelah diperkenalkan oleh kawan. Pasti anda juga tertarik dgn tulisan thrillernya. Sebelum baca Cinta Sang Ratu kena baca Bagaikan Puteri dulu....
Buat Mu Kekasih nie macam ending story bagi beberapa novel tulisan Aisya Sofea..ada yg dah baca ada yg belum...so nak kena carik..ada ending yg menarik....Budget bulan depan kot...kekkeke
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
<new |  top | old>