Variasi Hidup Kami

Kisah harian utk kenangan.Ayah,Ummie,Haziq dan Nisa
<< November 2017 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>
JOM JENGUK DAPUR
Periuk Belanga Ujen
LINKS
PROFILE
SEARCH
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| スポンサードリンク | - | - | - |
Jannah dan Syamil
Nie sambungan dari kes Jannah dan Naqib.
Tahun 4 Jannah di tempatkan di kelas Cikgu Normah. Dalam kelas ni kebanyakannya budak2 baru yang ummi dan ayah tak berapa kenal. Bestfren Jannah si Sakinah dalam kelas cikgu Faiza.

Ada sorang budak lelaki nama Syamil...suka sangat dengan Jannah. Mmg terang2 depan kitorang pun dia menunjukkan betapa sukanyaaaa dia dgn Jannah

Kes 1.

Nie mula2 terperasan. Bila Jannah datang je dia akan panggil Jannah berulang-ulang kali...suara dia mendayu dan slow..bukan macam budak2 yg excited. Dengar suara dia tu yg buat ummi dan ayah gelak2..

kes 2.
Ummie dan Jannah sampai...Syamil sambut kat pintu sambil menyeru-nyeru nama Jannah dan sambil tu jari telunjuk dia dok tolak2 tangan Jannah..kekekeke...
ummie dah simpan senyum...
siap panggil cikgu..
"Cikguuuu Jannah Cikguuuu"
dan cikgunya jawab..."cikgu nampaaakkkk"...
siap ambilkan beg Jannah dan simpan dalam almari...kakakaka...gentleman gitu...

Kes 3..
Pagi tadi...Jannah sampai je kat perkarangan sekolah..tak sempat turun kereta lagi...si Syamil nie ada depan opis sekolah dengan mak dia la kot...
Punyalah dia jerit....
Jannahhhh...Jannahhhhh....Ibu...Jannahhh....Cikgu...jannah....
kakakak..habis semua orang dia panggil bagitau jannah dah sampai...
Jannah dah tersipu-sipu malu...lawak2....

Pernah tanya Jannah
Ummi : Syamil tu suka Jannah ek
Jannah angguk malu2
Ummi : Dia suka panggil nama Jannah ye?
Jannah : ha ah
Ummi : dia baik dengan Jannah tak?
Jannah : Baik..Jannah tak gaduh pun dengan syamil...
hehehehehe..kecik2 dah ada peminat anak ku itew....
| ujen | Nikki Nisa | comments(14) | - |
Nisa dan Kawin
Since Izan suruh memokan cerita tentang Jannahd an isu perkahwinan nie aku pun nak titipkan la kat sini.

Kisahnye masa dalam kereta on d way balik dari keje.
tah apa permulaannya si Jannah dok mention dia nak kawin dengan Naqib.

Sejak dipasangkan dengan Naqib masa persembahan pakaian beragam, konsert last year dia asyik cakap Naqib tu pakwe dia. Perahsan betul anak dagho den tu.

Jannah : Ummie..Jannah nak kawin dengan Naqib
Ummie : Naqib suka Jannah ker?
Jannah angguk senyum-senyum

ummie : belajar pandai-pandai dulu , keje elok2 dulu baru nak cite pasal kawin.
Ayah : Jannah nak kawin nanti biar ayah ngan ummie carikan..hehehe

Jannah : jannah nak kawin jugak
Ummie : Mengeja pun tak pandai nak kawin
Jannah : Jannah pandai la
Ummie : ha...cuba..eja saya

Jannah sengih2 jeling abang.

Haziq : S.A sa. Y.A ya ---saya. Ummie abang boleh eja abang boleh ada awek la ye.
ummie kantoiiii
Ummie : hmmmm..Haziq tak sunat lagi...tak boleh jugak...
saveeeeeeeeeeeeee
Jannah : Jannah pun pandai...S.A sa Y.A ya..saya...haaa boleh je
Ummie : cuba eja susu
Jannah : S.A sa Y.A ..susu

bantai kena gelak dengan abang dia...hahahahahahaaa

Tapi sempat jugak la bersembang ngan abang dia kat belakang.

Jannah : Jannah nak kawin dengan Mawi lah
Haziq : Kalau Jannah kawin dengan Mawi, Bila Jannah besar Mawi dah tua.
sambil buat aksi tua
Jannah : takkkkkkkkkkk
Haziq : ye...cuba tanya ummie. Ummie..kalau Jannah dah besar nanti Mawi dah tua kan
Ummie : Ha ah
Jannah : takkkkkk uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kakakakakakak....malas wa nak layan ini budak2 punya cerita....entah apalah istilah kawin bagi diorang nie.
| ujen | Nikki Nisa | comments(0) | - |
Adik Mana???
Al kisah...semalam bertungkus lumus mencari file letak certificate2...gi apply keje la kisahnye..kekekeke.

Bongkar punya bongkar..terbongkar le kotak ada album..Si Nisa nie sibuk tarik satu album ummie masa kat Jepun..Terus lari bawa ke depan..tak sampai berapa second dengar dia keriau...ikshhh gaduh ngan abang le nie dalam hati kita..tapi lepas tu senyap..dengar abag dia pujuk kata..Tu kawan Ummie la

Lepas tu Haziq pulak datang ambik album dia kecik2. Bawa ke depan...dengar lagi nisa menangis...hahahha..ghupe-ghupenya dia menangis sebab dia takde dalam gambar...jenuh la pujuk cakap dia tak lahir lagi la..dalam perut ummie la...hampeh...tak jalan....
berjurai2 air mata....Haziq gelak2 tengok adik dia...sabooojelah


Ummie...adik nak pergi
sini...uwaaaaaaa



Pok pek pok pek mulut sambil kesat hingus...kekekek


Adik tak kecik...adik nak ikut....hehehehe


uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....lagi


Sudah tenang tapi masih ada saki baki air mata


masih juga nak tgk kekekekekke

Sian anak Ummie sorang nie..sedih betul hati dia bila tgk kita dan abangnya bergambar tanpa dia...mungkin dia rasa ditinggalkan...siannyaaa...even kita explain dia ada dalam perut...geleng2 dia tak nak percaya...heheheh..tapi mmg betul..masa gambar di kolam masa kat PD..yang beria2 dia keriauu tu..masa tu Ummie tengah mengandungkan Nisa 2 bulan...hehehehhehe

Last2 dia tension tgk ummie dok ambik gambar dia...
dia bangun dan cakap " UMMIE POYO "... kekekke..sabooojelah
| ujen | Nikki Nisa | comments(0) | - |
Potong Rambut - hatsutaiken??
Nisa with her new hair style


Sebenarnya ini kali kedua kami memotong rambut Nisa. Kali pertama ketika Nisa berumur setahun. Mungkin masa tu Nisa tak ingat lagi. Ummie dan Ayah sebenarnya sayang nak potong rambut Nisa. Tapi sebab kesian tgk Nisa yang kerap berpeluh. Tambahan Nisa dah masuk Taska.Cuaca pun panas, jadi kami decide utk potong juga rambut Nisa.

Mula2 duduk atas kerusi Nisa terus diam. Apa saja untie tempat potong rambut tu buat dia tengok saja melalui cermin. Muka sedih je.
Ummie siap tanya..adik tak suka ke potong rambut. Dia jeling je ummie. Sabo jelah. Sebelum nie dah tanya dan dia setuju nak potong rambut. Siap mintak potong macam penyanyi pujaan dia lagi..si "MAWI".



Abis potong je..dia cepat2 nak keluar..terus pusing2 kepala dan sebut " Macam Opah". gelak besar ummie ngan ayah. Kebetulan both opah mmg berambut pendek.

Alhamdulillah Nisa suka dgn rambut baru. Kalau dia ngamuk suruh sambung balik..NAYAAAA

Nie gambar abang Haziq plak ..rambut dah panjang..nak kena potong jugak.Tapi ummie ngan ayah lagi suka Haziq rambut panjang skit. Nampak hensem skit..Kalau rambut togel cam budak nakal skit..hehehe
Tapi opah ngan atuk kalau nampak je rambut cucu dia dah panjang mesti bising suruh potong..:)


| ujen | Nikki Nisa | comments(0) | trackbacks(0) |
Teka Siapa Menang
Hari ni dalam perjalanan ke Taska..Nisa ajak ummie bermain "osom" ataupun dikenali sebagai jankenpong di Jepun..ataupun juga di panggil one two som.

Permainan dimulakan dgn set set set...jali jali one two som...dan masing2 akan mengeluarkan sign berbentuk pistol, air dan burung.
Kalau pistol dan air..air menang, Air dan burung..Burung menang dan kalau pistol dan burung...pistol menang...

Bila ummie dan Nisa dan keluarkan tangan masing2...Nisa akan kata..
Yeeee Adik menang..Ummie Tak kalah..errrr siapa menang sebenarnya nie?? kekeke kompiusssss
| ujen | Nikki Nisa | comments(0) | trackbacks(0) |