Variasi Hidup Kami

Kisah harian utk kenangan.Ayah,Ummie,Haziq dan Nisa
<< November 2017 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>
JOM JENGUK DAPUR
Periuk Belanga Ujen
LINKS
PROFILE
SEARCH
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| スポンサードリンク | - | - | - |
Aku , Dia dan Pinggan
Semalam terdengar berita di radio mengenai seorang isteri yang makan racun sebab suami tak bagi dia beli set pinggan baru..alahaiiii...pendeknye akal..
Sampai macam tu sekali...Tak perlu la mengulas panjang pasal tu...nak citer kat sini xcident malam tadi.

Masa kejadian aku tengah sibuk buat kek lapis untuk tempahan

Hubby : Jen..esok kita beli pinggan baru nak
Aku : Pinggan baru ? untuk sapa ?
Hubby : Untuk kitalah
Aku : Okeylah...saya kalau boleh nak pinggan macam omputeh tu..design cantik..walaupun kaler putih jek...yg berat2 tu aaa.kat tesco pun lawa2..tapi jual sebjik-sebijik..mahal le kot..bla bla bla..
Hubby pandang muka aku terus diam..dan aku teruskan buat kerja...
tak lama lepas tu aku tgh melepaskan lelah lepas masukkan adunan kek...

Aku : Yang...esok kita nak gi mana beli pinggan?

Hubby angkat muka dari baring

Hubby : Saya ingatkan kalau awak cakap.."tak boleh" saya nak
cakap la saya nak makan racun,,,


aku punyalah gelak...saboojelah..dia nak bergurau...aku nie punya la
serius..patut la dia pandang aku terkelip2 masa aku dok mention aku nak
pinggan apa.....hampeh betuiii...

baru berangan nak tukar pinggan mangkuk...dah boring le tgk yg
lama...kekekekekekek..

Nak kena tuntut ke idak nie..hahahahahha
| ujen | Aku | comments(0) | - |
Hidung Oh Hidung
Ye ye dah nak raya..
uwaaaa aku still makan tak berasa

ye ye seronok jelajah pasar ramadhan
tapi apa rasanye tak dapat ku khabarkan

Doktor ooo Doktor
Hidung ku dah kau tebuk...
tapi kenapa masih tak elok-elok..

Doktor ooo Doktor
Berapa lama kita harus berjumpa
Kerana hidungku masih sedemikian rupa

Setiap kali datang
Hanya itu yg doktor ulang
"Awak nie kes teruk..ambil masa untuk baik"
Sudah berapa kali kita tukar ubat doktor????

Esok kita akan berjumpa lagi
harapkan ada lah khabar baik dari mu doktor
Sudah penat aku berulang...

Doktor...
Saya mahu makan rendang masakan ibu raya ini
Saya mahu rasa lemang yg apak bakar...
Tolongggg lah doktor.....

Doktorrrrrrrrrrrrr....grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Kalau tak elok jugak..annti saya hantar JUON dalam TV doktor...heheheheh

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Cita-Cita
Hari nie aku nak merepek meraban pasal Aku dan Cita-cita?
Kenapa ye keluar tajuk nie..sebab sekarang aku tgh mayotteru " serba salah/keliru" dgn perjalanan career aku..Apa sebenarnya keinginan aku...Kita lupakan itu dulu...heheheh

Masa sekolah2 dalam report card kena tulis 3 cita-cita. seingat aku..aku pernah menulis utk menjadi guru, polis, askar..Inilah 3 pekerjaan yang aku tahu kot masa kecik2...dan tak ingat grade berapa aku mula menulis PERDANA MENTERI sebagai aku punya 1st choice. Entah apa la perubahan yg ingin di bawa oleh si kecil ini yg teringin sangat nak jadi Perdana Mentari.

Ketika di form 1- form 2 aku mula meminati bidang penulisan. Aku mula mencipta cerpen2 sendiri yang aku tulis dalam buku latihan sekolah. Cetusan idea dari remaja yg baru nak kenal dunia..semua berkisarkan kisah persekolahan dan cinta monyet...hehehehhe..entah mana lah perginya buku2 itu..dan di report card aku tulis ingin menjadi WARTAWAN tanpa mengetahui asam garam pekerjaan ini.
Aku juga mula minat melukis ( meniru) kartun . Berhelai2 kertas lukisan menjadi mangsa . Aku juga masuk kelab lukisan di sekolah. Entah dari mana minat itu datang. Bila Form 4 aku mula berfikir secara serius kemana pergi hala tuju aku.
Kerana minat mendalam dalam account, aku memilih utk memasuki teknik dalam jurusan perdagangan. Dengan harapan aku akan menjadi AKAUNTAN satu hari nanti.

Keputusan SPM keluar dan amat mendukacitakan aku..prinsip akaun aku hanya dapat 3. sayuuu rasa hati. Dan bila di bisik-bisikkan mengatakan UUM ( U idaman aku ) tidak menerima lepasan SPM yg dapat Prinsip 3...aku memilih utk meletak UUM sebagai pilihan ke 2 dan memilih untuk ke Jepun tanpa hala tuju...hahahahhaha..hampessss....

Bila dah masuk di sana baru ku tahu account di sana tidak di iktiraf oleh malaysia. Itu juga yg dibisikan ke telinga ku..akhirnye memilih utk mengambil business study tanpa ada arah tuju juga...Nak jadi business woman...itujelah ku pikirkan...Senang ke?? cakap macam senang je? masa nak interview utk pengambilan ke Jepun...aku mengatakan balik Malaysia aku nak buka butik untuk pakaian Muslimah yang mana satu ketika dulu amat sukar didapati..Sekarang dah melambak.

Selepas menghabiskan pengajian di sana, hadir interview di jepun tanpa mengetahui jobs cope di Malaysia. Desakan untuk mendapat pekerjaan menyebabkan aku sign je jawatan pertama yg di tawarkan "JINJI". Masa tu apa ke benda JINJI nie pun aku haram tak tahu. Kalau di translate kan jadi PERSONNEL. Kerat jari aku tak tahu pun job scope aku.

Sampai di Malaysia sampai la ke hari ini. Aku masih di JINJI. Sedikit pun tiada kena mengena dgn apa yg aku belajar sebelum2 ini. Aku masuk seperti kanak2 tadika yg perlu belajar dari ABC-123.Minat? TIDAK...untuk tahun-tahun awal aku di sini. Stress, pressure kerana tak memahami konsep..buat kerja tanpa ilmu dan terpaksa bergantung harap pada org..Alhamdulillah masih bertahan sehingga kini. Loyal gak aku nie ek..

ADAKAH AKU PUAS HATI? tidak...ini bukan yg aku idaman kan?
APA YG AKU IDAMKAN? masih mencari-cariii....hahahahahhahaahah
MAHU JADI SURI RUMAH ? Mungkin juga....

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Ramadhan
Hari nie nak berceloteh pasal pengalaman aku dgn bulan Ramadhan.

Yang pastinye aku lahir pada 7 Ramadhan ketika orang sibuk2 nak membuat persiapan berbuka puasa...hehehe.

Bila aku mula berpuasa?
Sungguh tidak dapat ku recall bila mula2 aku berpuasa penuh..tapi hanya ada satu ingatan di mana ( mungkin waktu aku mula2 belajar puasa penuh 1 hari) aku melepek depan TV dah macam org sakit..sambil buka TV utk mendengar azan. Lepas dengar azan pun aku tak berdaya nak mengheret kaki..sampai mak bawakan air utk berbuka...hehehehehe...


Kenangan berpuasa ketika di sekolah rendah
Seingat aku..darjah 1 aku tidak berpuasa penuh. berpuasa waktu pagi hanya untuk boleh angkat tangan bila cikgu tanya.."Siapa puasa hari ni?"...hehhe..balik rumah terus serbu peti ais...kekeke...

Aku pernah mengikut cikgu sekolah pulang ke kampungnye dan bermalam di situ. Masa hari perjalanan kami ke kg cikgu..(somewhere dekat ipoh)..naik bas..tukar bas..dan dipujuk cikgu utk berbuka kalau letih...aku berjaya menahan ...tapi ke esokkan hari nye...Mak cikgu tengah buat kuih raya..adik2 cikgu ada 2 orang..sorang lelaki dan sorang perempuan..lebih besar dari aku...kedua-duanya tidak berpuasa..sedangkan aku berpuasa...di bawanye aku ke hulu ke hilir...kemudian..bila biskut dah berbau harum..selamba je diorang makan..dan pujuk2 aku makan sekali...Walaupun Syaitan kena tambat..tapi iman budak kecik nie ha tergugat jugak..aku pun ngap2 sekali dgn diorang...
Lepas tu abis dua2 orang tu kena marah dgn cikgu...aku sekali kena..masa tu sedih sangat...masuk bilik diammm je...rasa bersalah gileeee....
Cikgu nie baik plak dgn ustazah2 sekolah agama aku..abis heboh kata aku tak posa penuh....:(
Masa raya ustazah bagi duit raya sikit je...Ustazah kata sebab awak tak puasa penuh...mmg tahun tu..itu le sehari aku ponteng puasa...kekekek...
masa nie dalam darjah 3 /4 tak berapa nak ingat.

Ada juga kes aku emrajuk dgn mak sebab mak tak masakkan masak merah utk aku masa berbuka. Masa dolu2..aku mesti dan wajib makan masak merah..tiap-tiap hari..kalau takde mmg aku takde selera makan...Masak kicap ke..kari ke..tauchu ke..lemak ke..semua aku tak layan..Ada satu puasa nie..masa nak berbuka..aku tgk takde masak merah...aku merajuk dgn mak..cakap kenapa tak cakap tak masak? selalu kalau mak tak masak aku masak sendiri .*dari kecik mak train aku masak merah sebab dia boring masak hari-hari* kekekeke.. Aku terus tak berbuka..dan lari duduk kat loteng...punya la banyak nyamuk..aku keraskan hati jugak...mak aku pun ekraskan hati jugak tak nak pujuk...last2 masa apak sembahyang maghrib dia kejut kan aku yg dah tertidur...dalam kul 8 baru berbuka...engar juga apak cakap..anak tu nak makan..masak kan ajelah....pikirkan menyusahkan betul aku nie...kekekeke...Maafkan orang ye mak....

Kenangan Di Sekolah Menengah
Kebanyakan masa aku abiskan di asrama. Kalau berpuasa di asrama seronok.
Pagi2 tu kul 3-4 dah kena bangun gi bersahur...sejuk2 tu berjalan ke dewan makan. Bersahur ramai2 pun best..walaupun makan tak berapa nak best..tapi bulan puasa selalu special sikit darihari biasa.Lepas tarawikh mesti ada makan2 lagi...Kalau asrama kat teknik dulu..kitorang tunggu hari makan burger...yerlakan..dok asrama..mana la selalu nak dapat makan burger...kekekekeke...

Kenangan di Jepun
tak ingat perasaan first time berpuasa di jepun..tapi kami di shiga selalu berbuka bersama...jadi takde la rasa sunyi..selalu pot luck dan berbuka di rumah ikut giliran le...so masa nie excited nak cuba macam2 masakan...
kalau hari ada kelas yg kena waktu berbuka..terpaksa le bekal gula2.....lepas tu barula singgah kedai beli air...masa nie rasa sayuu aje....
Selama 4 tahun di jepun...waktu berpuasa mesti masa musim sejuk...so waktu berbuka agak awal....dalam 4-5 ptg...tak eprnah merasa berpuasa waktu summer...lucky...hehehehehe

Sekarang nie anak aku Haziq pula akan memulakan pelajaran mengenai berpuasa.
Dia ada rasa ingin berpuasa..tapi mungkin suasana di taska yg menyediakan makanan..membuatkan dia tak tahan. balikd ari pasar ramadhan selalunye dia takkan sentuh apa2 makanan selagi kami yg berpuasa tak makan. Dia mesti cakap..haziq puasa..nanti berbuka dgn ummie sekali...
Nisa lagi best...kalau tanya Nisa puasa tak?Puasaaaaaaaaaaaaaaa...
Tengah hari tadi makan tak? makaaaaannnnnnnnnnnn
heheheheheheh...

Weekend nie nak train haziq berpuasa 1/2 hari la....
| ujen | Aku | comments(0) | - |
Earthquake in Sumatra
Pagi tadi sampai awal di opis..En Hubby kena masuk awal..so kerah rakyat jelata bangun..Sampai di opis jam hampir ke pukul 8...Tengok opismate dok pandang kita..

Aku : Apa pandang semacam je tuh
Opis mate : rasa gegar tak?
Aku ; Takde pun

Sekali tu terus rasa gegar dan tingkap2 opis pun berbunyik2...

Aku pandang dia , dia pandang orang lain..dan sama2 angkat kaki...perghhhh menapak dari tingkat 12...Dugaan satu puasa,,,,

tadi hampir jam 12 sekali lagi rasa gegaran...kali nie semua pandang2 dan terus kerja...aihh kompeni nie...mmg kamikaze betul..kat luar dah dengar keletup keletap tapak kasut org turun tangga...bila ada announcement baru le kami keluar...as orang yg awal2 keluar dari opis nie..aku dan beberapa org lagi..ikut lif..hahahah..ngelat betul...tak larat la..tadi pun dah ketar lutut...ikut kan bahaya..tapi mmg tgk ada peluang..terus masuk..ehhehe

Kuat dugaan 1 puasa...tapi ini baru sedikit...sahabat2 kita di sana lagi besar ujiannya.Harap mereka tabah menghadapi segala ujian dari Allah ini.

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Up Date
Dah lama seminggu tak update blog..macam ada macam2 nak tulis..macam takde...hehehehe..

Lately agak busy kerana boss kat department nie dah resign. Masih takde pengganti. jadi semua beban kerja kami terpaksa bahagi-bahagi sama rata. Buat masa nie report directly pada Associate director. Pening kapla sikit la...Banyak nak kena buat proposal. Terpaksala kerah enjin2 otak nie berkerja.

Baru2 nie kami ada training untuk satu company di Bangi. Tujuan asal kitorang organize training nie utk staff ada motivation utk challenge their self for better position. nak staff think positive about their self.

Lepas tangan dari x-boss, ding dong sana sini..dgn training agency yg kerek gilos...objective tak kesampaian....Aku mgm hangin masa training tu...ada ke diorang encourage staff carik kerja lain..gilo ke apa? Top2 management semua pandang aku....ikshhhh!! apa ke heeeee nye ....

Masa game tu fun la...boleh nampak team work dalam PTM nie still baik...but for me ..nie le kali pertama dan terakhir aku nak engage dgn agency nie...ngarutttt...negotiate pun tak boleh...semua nak ikut kepala dia...takde conclusion langsung dalam contents training dia...cakap je bagus....

Ohya..hari tu dapat belated birthday kek dari kak Linda....yummmmmyyy..glamer dgn nama dable-dable....delicious...sedapppppp...oishiiiiiiii....
kalau nak tempah bleh tempah bleh click sini Kak Linda ZA.

Thanks Kak Linda.... I like it...

Sepanjang seminggu cuti sekolah nie Haziq di kampung...bila balik perasan gigi dia yang goyang tu rupa-rupanya dah ada gigi lain yg nak tumbuh di belakang..alignment gigi tu dah lari..so rush ke klinik gigi...tadaaaaa...dah rompong gigi anak ummie sorang nie...tapi sure gigi baru tu akan berlapis sebab dah tumbuh di belakang sebelum gigi nie di cabut



abang posing adik pun nak sama...gambar-gambar nie dalam kereta on the way nak ke taska



Dan masa balik kg hari tu kami sambut birthday Aisyah Amani yang ke 2 thn..anak yong kita.
Dia nie manja sikit dgn Zaman...suka sgt dia dgn zaman...Kalau tahu kitorang balik kg..pagi2 lagi dan tolak pintu bilik...sengih-sengih...utk birthday dia kami belikan baju sama dgn Nisa...masa dapat tu dia tak nak pakai..bila aku yg sarungkan..terus nak pakai...tak nak bukak plak tu...kekekekekekek..nie sambut masa sarapan pagi...


Dan nie plak masa nak gi kenduri kawin di Kuala Kangsar..


Nisa dan Sufi

yang bestnye Haziq bleh membebel kata kalau Nisa pakai tudung macam orang lain. Tak macam muka Nisa..bila Nisa buka tudung ..dia kata...Haaa...nie baru Nisa...sabooojelah...mmg nampak lain skit....tapi lepas nie kena ajar la pakai tudung.....


| ujen | Aku | comments(0) | - |
Today Is My Birthday
Ahaks...hari nie umur dah meningkat satu lagi nombor.
Semalam opismate buat suprise party...Thanks guys. Makan nasik tomato, ayam masak merah, acar timun dan dalca. Lepas tu potong kek buah.

Malam hubby kata nak keluar. Kita pun tak kisah le..nak jumpa kawan katanye.Kita pun sibuk buat kek malam tadi..dalam tunggu hubby balik tu mata pun terlelap. Kul 12 hubby sampai buka kan pintu terus gi toilet melepaskan hajat kecil. Keluar dari bilik air tgk atas meja ada Hadiah...uwaaaa suprise lagi...Hubby ku pergi bershopping rupanya. Alasan je jumpa kawan. hehehe..thanks Yang.

Aku bukan selalu menyambut hari lahir pun. Dah tua-tua nie jadik kebiasaan plak kat opis nie buat suprise party utk birthday girl or boy.

Dan paling best pagi tadi dapat call

org call : Assalamualaikum..saya dari Pusat Z*kat.Cik suzana ada buat caruman melalui potongan gajikan
Saya : Waalaikumussalam.Ye ada.
Org Call : Kerja di Panasonic kan.
Saya : Ye..."kompius jugak nie"
org call : Kami dari pusat zak*t ingin mengucapkan Selamat hari Lahir .
saya : kakakakakakakak..terima kasih

Tergelak pun ada...sampai org pusat zak*t pun call wish birthday. Agaknye pusat z*kat nie monitor birthday org tiap2 hari kot..tak silap tahun lepas pun ada dapat call. Anyway..itu satu langkah mereka menghargai pencarum. itu L*dn tak pernah pun call..lagi byk kena potong..muhahahahah..

Sempena hari lahir nie nak story camna kita dapat nama Suzana. Berdasarkan citer dari ayahanda tersayang. Masa kita lahir tu bulan puasa. Bidan2 klinik desa semua dah balik nak berbuka..So masa mak sakit2 tu tinggal sorang bidan berbangsa cina.Dia nurse biasa. tak pernah sambut baby. Di sebabkan takde orang lain dia pergi jugak membantu proses kelahiran kita. Tepat 5:15 kita pun lahir menjenguk dunia. Dia kata sebab kita nie first baby dia sambut..mintak apak namakan kita dgn nama dia..Namanye Susan...Apak kata kami orang melayu so ditukar le menjadi Suzana...hehheheehe...Tapi dari suzana menjadi Ujen tu tak tau le mana dtgnye....kalau org tanya ku katakan..Opah dulu2 tak gheti nak menyebut susan kot jadi ujen je...kekeke...lebih kurang jekkan bunyiknye...kekeke
| ujen | Aku | comments(0) | - |
Open Day di taska Haziq dan Nisa
Jumaat pagi.

Aku gi cuci hidung di SYMC.
Sekali lagi terpaksa merelakan Lobang hidung ku di proses oleh doktor. kali nie nasib agak tidak baik..bila doktor tarik sahaja old blood yg berketul di hidung sebelah kiri..aku dah rasa cam ada darah mengalir dalam kerongkong. Doktor pun terus stop..dia kata " I can see the blood. We stop first. I see you next week. You rest there first"..aku pun lepak jap..elok aku tegakkan badan nak turun dari katil..darah merah laju turun..membasahi baju dan tudung..cepat2 doktor dan nurse tu baringkan semula...alahai..bleeding balik amcam baru lepas operation.Terpaksa rest agak lama di hospital. kemudia balik ke rumah untuk tukar baju..Hubby solat Jumaat dan bersiap utk Open day sekolah Haziq.

kami menuju ke kelas Haziq dulu. Alhamdulillah pencapaian Haziq amat baik di sekolah. Bagi Cikgu Ros..Haziq tiada masalah dalam pembelajaran. Sudah boleh membaca , mengira..membuat kira-kira yg simple dan sebagainya.
Haziq mendapat 1 utk bertolak ansur - 1 dikategorikan sebagai sedang berkembang. yang lain2 utk tingkah laku dia dapat 2 bermaksud baik dan mendapat 3 (cemerlang) dalam menghormati guru. Bila di tanya Cikgu kata Haziq mmg sukar utk mengalah. kalau dia kata itu dia punya..dia punyalah..kalau dia kata nak-nak lah. Mmg itulah perangainya di rumah.

Selepas ke kelas Haziq ke kelas Nisa..ingatkan takde penilaian..rupa2nya ada juga. Cikgu Nisa kata ..Nisa murid yg mudah memahami, cepat ingat, friendly dan tak banyak karenah. kawan bersembang di kelas sebab dia mmg tak berhenti bercakap..segala apa jadi kat rumah semua dia storyy....uii bahaya jugak..abg kena rotan pun cikgu tahu..ahaksss...lepas nie cakap kena tapis2 skit la dgn si Nisa.

Alhamdulillah...overall dua2 anak ummie tidak menimbulkan masalah disekolah dari segi pelajaran mahupun pergaulan. Sebagai penghargaan ummie belikan satu set conversation book utk Haziq dan 1 jilid nursery song utk Nisa.

May Allah bless both of you Muhammad Irfan Haziq dan Nur Nisa Jannah.

| ujen | Aku | comments(0) | - |
OPERATION
1 August 2007
Masuk SYMC dalam kul 8 lebih. Makan2 dan siap sedia untuk berpuasa. Dr pesan mula berpuasa dalam pukul 12. No food no drink. Terjaga dalam pukul 1:30...mak aiihhh hausnya...tengok kiri tengok kanan tapi jangan pandang belakang..glup glup telan air...kekekek

2 August 2007
Dr janji operation kul 7:30..hati berdebar2..tapi kul 8 pun takde apa2 lagi..kekekek..dalam kul 8:30 nurse dtg suruh tukar baju...alamak baju utk operation nie...iskhhh tak bleh ke buat yg senonoh skit..kekekek...dalam kul 9 dtg lagi sorang nak confirm kan nama dan so on..Sorang lagi dtg bagi ubat tidur..minum skit je tau..pesannyer...tersangkut ubat kat tekak..hehehe
Lepas tu di tolak ke operation room..kena baring atas katil..terasa plak cam dalam2 drama tu..hubby follow ...tapi sebab takde sakit apakan..sengih sengih jelah...
Sampai je terus nurse2 kat situ sambut..sorang letak wayar sini..sorang cucuk sana..nampak cam dah get ready nak "siang" kita..alamak...jantung dah degup degap dah...

Dalam hati..ikshhh awat tak ngantuk lagi nie..lepas dah siap pasang jarum kat tgn diorang suruh transfer ke operation bed...letak je kepala...rasa tak sampai berapa second...GOLLLLLLL...

tetiba je rasa susah nak bernafas..terbatuk-batuk...sayup2 terdengar org tanya...
susah nak nafas ker
Aku tak bleh nak buka mata..dia tanya lagi...Flame ker?..aku angguk dan dia suruh buka mulut dan sedut something dari mulut. Baru rasa lega dan bleh bernapas...fikiran masih kosong..tertanya-tanya apa yg berlaku..
tetiba rasa sakit kat pangkal hidung...perlahan2 angkat tgn dan raba..ada corong gas..baru teringat yg tadi aku nie kena operation kat hidung disebabkan masalah sinus tu.

Cuba buka mata...semua nampak samar2..cuba recall balik memory..tetiba dengar orang bercakap-cakap...dengar jelas tapi tak paham...dia duduk disebelah kiri...semua pakai baju biru....ku kelip2 mata cuba tgk mukanye dgn jelas...dia cakap2 lagi...tapi masih ku tak paham...dalam hati..ikshh mamai teruk nie..sampai org cakap pun tak paham...bila dia cakap lagi...aku terus jawab
I don't understand..Mak aihhh bleh speaking London plak makcik mamai nie...kekekekek

Nurse tu terus tanya member dia yg dok sebelah kanan aku.."Dia nie melayu ke cina?" >.."melayu la..nama Suzana ".."La saya ingat cina..muka macam cina"
"muka memang la..tapi melayu"
cewah..cam kenal plak ek....patut le sepatah haram aku tak paham apa dia ngok ngek ngok ngek tadi...speaking hong kong rupanye....
You nafas ikut mulut ye kalau susah nak nafas..ooo itu le yg nak diberitahunye....Lepas tu aku dah tak bleh nak pikir dah..pejam je mata...Di sorong keluar mata ku tercari-cari mana hubby ku..tapi tak jumpa..sampai kat atas pun takde....beberapa minit kemudian dia masuk sambil bebel-bebel marahkan nurse yg tak panggil dia..dah le kena menunggu kat bilik sejuk katanye..ala ciannn...hehehhe

Hari tu sampai ek Asar aku dalam keadaan mamai..sakit tok sah citer le..berdenyut-denyut...darah byk terasa di kerongkong...dah jadi cam puteri bersiung dah rasanye..dok telan darah...Hidung dah kena tutup..nampak ada 2 corong tiub dan segumpal kepas dalam kedua2 lubang hidung ku...sendat dan ketat rasa kat pangkal hidung...ngilu dan sakit...ikshhhh seksooooo....sepanjang hari menahan sakit dan menukar kapas jelah kerja...

3 August 2007.. hari berlalu seperti biasa juga..tapi ada satu cerita best...kekeke..ada sorang nurse nie dtg...dia mmmg selalu checking masa aku admit kali nie..Masa dia dtg petang Haziq dan Nisa ada...

You dah kawin ye? I ingatkan you bujang lagi tau

hehehe..dah anak dua la..
Baik you bagi tahu..nie emak ke kakak? tanya dia pada Nisa.
Nisa "Ummie laaaa"..
Umur you berapa ye
30 dah
tak percayalah
hahahahah....kena gerudi hidung nie nampak muda le pulakkkkk...kekekekeekekke

Pagi Dr dtg kata petang nak remove tiub dan kapas dalam hidung..rasa happy le skit...nak tgk kesannyer...

Tiba masanye tgk Dr dtg bawak pengepit jek..dan nurse dtg bawak bekas dan ais...Dr tegakkan katil dan kena mendongak...dr surh cool down...jgn panik..nanti jantung berdegup laju..darah banyak keluar...dalam kepala dah panik dah...sekali tu..szuppp dia tarik tiub dari hidung...PErgggghhhh panjang tuuu..terasa sampai ke lubang hidung dalam...szuuupppp dia tarik lagi satu....pergggghhhh..sabooo jeeeeennnnn....Sekali tu Dr cakap..nie nak tarik yg kapas pulak....szaaaappppp...aduiiii meleleh air mata makcik...yang nie pun panjang dan lebar...ku ingatkan segumpal kecik depan lubang hidung je...rupanye panjang...terasa daging2 tu tertarik sama....sakitnya....szaaaappp dia tarik lagi sebelah...mmg dah tak leh nak cool down...terus nurse letak ais kat atas idung...kat tekak terasa darah mengalir bagaikan air terjun...terbatuk-batuk..tersembur-sembur darah dari mulut..sampai muntah2...iessssss seksaaaa....mmg ngerisss dan ngiluuu bila di ingat2 balik....Lama juga terpaksa menahan hati dan perasaan yg dah tak tentu arah tgk darah byk tu...sejam kemudian dah okey...darah tak byk keluar walaupun masih terasa2 kat anak tokak den nie ha...
paling besttt hidung rasa lapang selapang serombong kapal...kekekek

4 August dah bleh discharge.Lepas tu dapat le rest kat rumah seminggu. Tapi seksa gak..cuaca panas..hidung rasa cam kena kepit je..byk darah beku...bila buat keje skit..dia terasa sendat...terpaksa la bersihkan selalu...kalau darah tu membeku kat dalam sakit kepala tak bleh citer...

11 August masa buat follow up cuci..nie pun ngilus jugak...hidup2 tu doktor screettt screeettt sedut darah dari dalam hidung..cuci bekas luka...belah kiri tak recover lagi kata dr...sabtu nie kena pergi cuci lagi..ikshhhh sampai ke tulang sum sum aku rasa kengiluannyer bila di ingat2...2 batang ebsi masuk dalam lubang hidung you....bukan tambah mancung..tambah kembang ada...kekeke

Dr kata kes aku nie dah cam kritikal..maksud kritikal dia..dah lama tapi aku baru sedar...so mucosa dah byk ada dan dah menebal..tu sebab dah lama aku kehilangan deria rasa dan bau...Sekarang aku dah jadi normal...dah bleh bau dan dah bleh rasa..>Alhamdulillah...
di sebalik kesengsaraan itu ada kebaikannye....

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Aku dan Futsal
Lokasi : Farmasi An*s
Jam : 6:30++pm

Perbualan antara pelanggan dan penjual

Aku : Dik , ada support utk peha tu tak?
Tukang Jual : Tight Support..ada..mari ikut saya

Sambil menuju ke rak di hadapan

Tukang Jual : Ada macam2 size..S ada M ada L ada...
sambil tunjuk beberapa contoh.Dan membuka sample

Aku : Bleh tgk M dan L.

dah buat perbandingan

Aku : Okeylah saya ambik yang ini
Tukang Jual : Kenapa kak?
Aku : Kaki saya injured main bola. Ada tournament sabtu nie.
Tukang Jual : oo..main bola jaring ker?
Aku : Tak..main futsal

Tukang jual tu terus jenguk muka aku dgn muka separuh kempius.

Aku : Kenapa? tak percaya ke?
Tukang Jual : Tak percaya lah kak..

muhahahaha....muka aku muka baik kot...kakakka..futsal utk orang ganas2 ker??? ngeh ngeh ngeh

Good luck geng utk game sabtu nie...Asal tak kena berpuluh2 gol cukup la...muahahahhahahaha


| ujen | Aku | comments(0) | - |
<new |  top | old>