Variasi Hidup Kami

Kisah harian utk kenangan.Ayah,Ummie,Haziq dan Nisa
<< July 2017 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 >>
JOM JENGUK DAPUR
Periuk Belanga Ujen
LINKS
PROFILE
SEARCH
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| スポンサードリンク | - | - | - |
Berhari Raya
Last week Mak dtg sebab nak tolong jagakan Haziq ..Lepas tu sabtu lepas kami balik kg nak hantar mak. Sebelum balik kami singgah di Batang Berjuntai rumah Anjang.Adik apak.

Kebetulan apak pun nak dtg beraya di sana. So kami berkumpul la di sana.
Jumaat tu ada latihan futsal. kul 9 baru sampai rumah. lepas makan kami proses buat ketupat daun palas untuk di bawa sebagai buah tangan.
Sampai pukul 11 lebih baru siap menganyam. Dah tak larat nak tunggu..simpan dalam fridge.

Esok pagi bangun awa terus rebus ketupat. Lepas tu settlekan kek chocolate...
dan bertolak dalam kul 10 kerumah Anjang. 10:40 dah sampai sana...heheh..terasa cepat sebab masuk kereta je gua pun off...kekekekekeke...bangun2..eh eh dah sampai..hampeh punya co-pilot...kekekeke

Tak lama lepas kami sampai apak dari kg pun sampai..Apak bawak laksam...so menu kami..laksam ( dari trolak)..ketupat palas + sambal ikan bilis ( kota Damansara), Nasi himpit dan kuah kacang ( Btg Berjuntai)..kek lapis haw flakes dan kek chocolate ( kota damansara).

Tengah hari dah full..tapi macam biasa Mak Anjang emsti masak jugak..dan masakannye mmg mabelessss.....menu lunch ayam masak merah, pajeri nenas, kerabu mangga dan taugeh,ikan kembung goreng. isi jugak perut...kekeke

Balik rumah..apak singgah kedai dan tapau capati, tosei, rojak...so malam kami off masak...masak masakan mamak jek..

Esoknye Mak ajak buat satay kambing...pagi2 dah perap kambing..lepas tu menyucuk dgn my hubby dan dibantu oleh nairul.
lunch kami dgn satay kambing, ikan keli bakar, ayam percik , kurma tulang kambing...perghhh kena dgn air asam...tak hengat dunia...burrrpppp lagi...

Sampai umah pak mertua...belasah sup cendawan plak...
Dah kul 4 baru bertolak dari Trolak. Kami ke kepong ingat nak usha oven..sekali tu kedai yg nak pergi semua tutup...

Balik rumah..hubby nak makan cendawan lagi...so menu malam..sup cendawan, kurma kambing yg tapau dari kg..ikan masak kicap ( hero kecik request)
Lepas makan mula operasi buat kek lapis india...teringin sangat nak makan..
hasilnye mmg lumayan///bestttt...

Balik kg kali nie walaupun tiada dalam perancangan tapi penuh dgn agenda MAKAN...uwaaaaaaaaaa dah makin berisi...itulah komen org2 yg jumpa aku...perghhhhhh sakit jiwooo

| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Satu Hari Di Hari Raya
Pagi 30 Ramadhan
kul 2:30 pagi aku dah bangun sebab nak kena siapkan kek hantaran utk adik ipar yg akan berlansung pertunangnya pada raya ke 3. Malas nak bawak balik barang2 punya pasal..terpaksa la bangun pagi nak menyiapkan..Lagipun...
1. Rumah tak abis kemas lagi
2. barang tak abis pack lagi...


Nie le keknyer...

tgk kiri tgk kanan..uwaaaaaaaaaaa byk nyer tak siap...rancangannyer..nak balik sebelum sahur,,,dan nak sahur di mana2 kedai di perjalanan...sebelum fajar menyingsing nak sampai kg..tapiiii

Kul 8 baru bertolak...heheheh...

Alhamdulillah segalanye selesai..kek beres...baju abis pack...baju2 kotor dah basuh dan sidai...rumah dah mop...perjalanan pun lancar...ada sesak sikit nak exit ke tg malim ajek...yg lain beresss....

Singgah di utara utk hantar kek dan kuih muih yg di buat dirumah. tahun nie buat 5 jenis kuih..beli 2 jenis kerepek dan buat tapai.Biskut yg di buat di rumah , irish cookies, tart nenas, cornflake madu, chocolate treasure dan jejari oats. Beli kerepek bawang dan kuih gunting...heheheh

Sampai di selatan mak tgh sibuk buat lemang. Kerana tart mempunyai pemintaan ramai..saya dan adik bersila panggung plak buat tart 4 adunan...senggaaallll

1 Syawal


Gambar blur sebab guna video cam..digi cam lupo plak nak beli bateri..abih stok,.,gegegegege

di sambut di rumah sendiri..seronok..awal2 pagi kejutkan si kecik2 suh mandi...siapkan baju2 mereka..dan prepare utk sarapan mereka2 yg nak solat aidilfitri. Lepas balik solat abrulah kami sempat bersalam-salam dan bermaaf - maafan. Tahun nie aku berjaya menahan air mata...hehehe ..machoo beb...lagi pun tahun nie mak tak sedih sgt...anak2 dia semua dah janji nak balik..dan 2 raya ramai di kg...so Mak happy..Hari nie kami masak laksa dan hidangkan lemang dan ketupat sahaja.

Dalam kul 10 ke kg hubby utk bersalam2 ngan blah mertua plak..tapi FIL belum balik dari beraya..kansel plan dan kitorang nak buat di raya ke dua...heheheh..seronok dapat makan sup gear box masakan pak mentua...lazatt..wallaaaa...

Laku betul lemang apak. Sampai petang dah tinggal sebatang..petang tu aku plak ambik tugak salur buluh lemang. Apak nak bakar lagi utk anak2 aka abang2 aku yg akan balik 2 raya dan juga pak2 sedara...petang2 raya aku menghidupkan api di belakang rumah...seronok je..bertiga dgn apak dan mak...bila dah settle semua baru kejutkan hubby dan adik kejutkan husband dia utk jaga api...heheheh

Lebih pulut utk lemang tu kami masak buat ketupat daun palas..Alhamdulillah...dapat gak le belajao anyam daun palas...tau le ketupat jantan ketupat betina...hehehehehe

2 Syawal..
Pagi2 hubby dah balik dulu sebab nak pasang khemah utk majlis tunang SIL. Aku tinggal dulu utk tolong mak masak sebab dengarnya Pak anjang dan keluarga nak dtg...seawal kul 9:30 aku dah siap masak utk lunch...hehehe..menu ahri nie kekampungan skit..dah jemu makan rendang...kami masak..pucuk ubi dan betik muda masak manis. Ikan kembung masak tempoyak..sambal tempoyak masak dan goreng ikan..Siap2 masak terus ke kg hubby dan tolong2 utk persiapan kenduri esok

3 Syawal
Seawal kul 5 kami bangun utk persiapan kenduri. Menu kenduri nie..masak lemak kundur dan suun..kerabu selum..ikan masin duri goreng...ikan keli bakar..ais asam dan sambal udang.
Lepas berkemas masing2 tidurrr ..petang nyer pulak kami kami prepare utk buat sambutan birthday MIL . Menu malam tu spagethhi, ayam goreng ( ayamas ), kentang goreng dan sosej bakar...simple2 jek....
Malam tu dgn semua pakai sempoi2 jek bersalam-salaman...dan bermaaf-maafan...
So suasana pun meriah..tahun nie takde drama2 air mata di pagi dan malam raya...hahhahahahahha

4 Syawal..
Pulang semula ke kg ku dan kali nie kami kena bukak kedai BBQ...ramai keluarga nak dtg beraya dan kebetulan kami buat colelction adik beradik utk buat BBQ...dah macam kedai kopi..dgn buka table lagi..meriah sungguh....


Dah macam kedai mamak...yg byk pekeja abwah umur..ngeh ngeh ngeh

Penat tu mmg penat tapi seronok...yg kami bakar hari tu
ayam,daging, sotong, udang, sosej, terung,kerang, ikan cencaru dan ikan talapia.
bestttttttttttt bangat


Panas-panas..mari-mariii


Cicah sambal asam...perghhhhh


Kerang bakar


Kerang di kupas oleh abang ke dua ku...hehehe...


Table 4 udang bakar 1 pinggan...siapppp


banyak gambar tak dapat ambik sebab busy jadi chef segera...hahahah

5 Syawal..
Lepak kat rumah dan hubby gi memancing...malamnyer kami pulang ke kota damansara....

Sekiannnnn
| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Selamat Hari Raya
Kami di anakummie ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA
pada semua dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa yg sedar mahu pun tidak. Halal kan segala yg termakan dan terminum selama kita berkenalan.

berhati-hati di Jalan raya...Jumpa lagi lepas raya...

Ikhlas dari
Zaman, Ujen,Haziq dan Nisa
| ujen | - | comments(0) | - |
I have been tagged by Ryuhana
Apo nie main tag-tag nie....hutang tag ngan Cik Ume pun tak berbayo lagi...wahahahha...nie senang bleh le jawab terus...ekekekek

5 things in my bag
1. Purse
2. Handphone
3. Digi Camera
4. Card Reader
5. house keys

5 things that are in my wallet
1. money
2. I/C
3. cards ( segala membership card...hahahah)
4. appointment card
5. receipt ( going to be disposed soon )

5 favorite things in my bedroom
1. Wardrobe
2. Pillows
3. Dressing table
4. Sofa
5. My Novel collection

5 things i wish to do
1. To build my own "style" kitchen
2. To quit from current job hahahahahhahahah
3. go holiday to quite place ( BEACH??? )
4. learn how to decorate cake
5. study HR for my own benefit

5 things that i am doing now
1. Mengular to finish this game
2. On my way to finish my proposal for Health Screening programe
3. Thinking how to write warning letter - pending jugak nih
4. Looking at my kerepeks raya..and wonder how to bring it back.byk tuuuu..berat
5. Looking at my calendar and count down to "HOLIDAY"

5 people i would like to tag
Tak payah le...bonus raya je....

| ujen | - | comments(0) | - |
Hidung Oh Hidung
Ye ye dah nak raya..
uwaaaa aku still makan tak berasa

ye ye seronok jelajah pasar ramadhan
tapi apa rasanye tak dapat ku khabarkan

Doktor ooo Doktor
Hidung ku dah kau tebuk...
tapi kenapa masih tak elok-elok..

Doktor ooo Doktor
Berapa lama kita harus berjumpa
Kerana hidungku masih sedemikian rupa

Setiap kali datang
Hanya itu yg doktor ulang
"Awak nie kes teruk..ambil masa untuk baik"
Sudah berapa kali kita tukar ubat doktor????

Esok kita akan berjumpa lagi
harapkan ada lah khabar baik dari mu doktor
Sudah penat aku berulang...

Doktor...
Saya mahu makan rendang masakan ibu raya ini
Saya mahu rasa lemang yg apak bakar...
Tolongggg lah doktor.....

Doktorrrrrrrrrrrrr....grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Kalau tak elok jugak..annti saya hantar JUON dalam TV doktor...heheheheh

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Raya
Apa nak merepek pasal raya?
Apakah pengertian raya bagi aku?
Kalau kecik baju mesti sedondon dgn adik.tak boleh lebih tak boleh kurang.
baju kurung dari satu gulung kain. Patern sama kaler pun sama. Kalau tak bercekau...hahahahah....
Zaman aku di sekolah rendah kami masih berkunjung ke rumah jiran-jiran . Seronok dapat makan pelbagai kuih dan dapat juga mengutip duit raya. Tu tak kisah kalau budak dtg nak duit raya je..kakaka tapi aku dulu makan tau kuih raya ...dan tak kisah pun org nak bagi duit ke tidak..10sen pun dah best gile masa tu..hehehehhehe

Dah sekolah menengah dah tak berapa kisah dgn raya..sebab duk asrama. Balik tau2 dah ada je baju..tak kisah le mak nak pilih kaler apa..

Selalu bangun pagi-pagi..lepas mandi sunat pagi raya...dgn kepala berbungkus tuala..dah sibuk2 kat dapur mengemas kuih raya...Selalu aku ambik tender isi kuih raya dalam bekas. Lepas tu dah lepak2 pekena lemang ngan rendang.Nie menu wajib mak tiap2 tahun.

Lepas tu lepak2 depan TV tgk cerita2 di pagi raya. Lepas tu kena plak tunggu group2 bapa2 dan bujang2 datang..biasanye lepas solat sunat raya..diorang akan pusing satu blok..mula2 org tua2 lelaki satu group..lepas tu bujang2 satu group...Sebab umah kami yg dah hujung2...biasa diorang tak makan sangat..tapi lepak lama sebab dah kekenyangan...

Lepas selesai semua balik..barulah kami yg girl-girl nie pi berjalan menziarahi jiran tertangga. Dah besar2 nie aku baisa pergi rumah keliling ajek...
Lepas tu balik rumah...dok menunggu ajelah sekinit-kenit yg datang,
Sekarang nie anak-anak sedara semua dah besar2. Jadi kalau kenit-kenit tu dtg..jerit kat diorang je suruh layan...hehehehh.

Kampung ku Ke Kampung Mu...

Tahun nie kampung KU...heheheh..tapi kampung ku kampung mu jua. Jarak dari kampung ku ke kampung MU dalam 10 minit naik kereta jek...So takde hal..lepas salam2 kat rumah giliran tahun tu...kami akan ke rumah satu lagi utk bersalam bermaafan...lepas tu balik2 semula ke rumah giliran utk sama2 beraya..bestkan..So tiap2 tahun kami dapat kucup both parents masa pagi raya...cuma satu lagi delay sikitla...heheheheheheh

RAYA dah nak dekat?? alamak satu kuih raya pun belum siapppp...uwaaaaa...
Yosshhhaaaa start malam nie nak kena gambaru buat kuih raya sebab semua mengharap pada ku...aku tak mau pagi2 raya nanti diorang nyanyi plak...
"aku berhenti berharap"...wakakakkakaka

Belum nak wish selamat hari raya lagi..hehehe

| ujen | apa-apa aje | comments(0) | - |
Cita-Cita
Hari nie aku nak merepek meraban pasal Aku dan Cita-cita?
Kenapa ye keluar tajuk nie..sebab sekarang aku tgh mayotteru " serba salah/keliru" dgn perjalanan career aku..Apa sebenarnya keinginan aku...Kita lupakan itu dulu...heheheh

Masa sekolah2 dalam report card kena tulis 3 cita-cita. seingat aku..aku pernah menulis utk menjadi guru, polis, askar..Inilah 3 pekerjaan yang aku tahu kot masa kecik2...dan tak ingat grade berapa aku mula menulis PERDANA MENTERI sebagai aku punya 1st choice. Entah apa la perubahan yg ingin di bawa oleh si kecil ini yg teringin sangat nak jadi Perdana Mentari.

Ketika di form 1- form 2 aku mula meminati bidang penulisan. Aku mula mencipta cerpen2 sendiri yang aku tulis dalam buku latihan sekolah. Cetusan idea dari remaja yg baru nak kenal dunia..semua berkisarkan kisah persekolahan dan cinta monyet...hehehehhe..entah mana lah perginya buku2 itu..dan di report card aku tulis ingin menjadi WARTAWAN tanpa mengetahui asam garam pekerjaan ini.
Aku juga mula minat melukis ( meniru) kartun . Berhelai2 kertas lukisan menjadi mangsa . Aku juga masuk kelab lukisan di sekolah. Entah dari mana minat itu datang. Bila Form 4 aku mula berfikir secara serius kemana pergi hala tuju aku.
Kerana minat mendalam dalam account, aku memilih utk memasuki teknik dalam jurusan perdagangan. Dengan harapan aku akan menjadi AKAUNTAN satu hari nanti.

Keputusan SPM keluar dan amat mendukacitakan aku..prinsip akaun aku hanya dapat 3. sayuuu rasa hati. Dan bila di bisik-bisikkan mengatakan UUM ( U idaman aku ) tidak menerima lepasan SPM yg dapat Prinsip 3...aku memilih utk meletak UUM sebagai pilihan ke 2 dan memilih untuk ke Jepun tanpa hala tuju...hahahahhaha..hampessss....

Bila dah masuk di sana baru ku tahu account di sana tidak di iktiraf oleh malaysia. Itu juga yg dibisikan ke telinga ku..akhirnye memilih utk mengambil business study tanpa ada arah tuju juga...Nak jadi business woman...itujelah ku pikirkan...Senang ke?? cakap macam senang je? masa nak interview utk pengambilan ke Jepun...aku mengatakan balik Malaysia aku nak buka butik untuk pakaian Muslimah yang mana satu ketika dulu amat sukar didapati..Sekarang dah melambak.

Selepas menghabiskan pengajian di sana, hadir interview di jepun tanpa mengetahui jobs cope di Malaysia. Desakan untuk mendapat pekerjaan menyebabkan aku sign je jawatan pertama yg di tawarkan "JINJI". Masa tu apa ke benda JINJI nie pun aku haram tak tahu. Kalau di translate kan jadi PERSONNEL. Kerat jari aku tak tahu pun job scope aku.

Sampai di Malaysia sampai la ke hari ini. Aku masih di JINJI. Sedikit pun tiada kena mengena dgn apa yg aku belajar sebelum2 ini. Aku masuk seperti kanak2 tadika yg perlu belajar dari ABC-123.Minat? TIDAK...untuk tahun-tahun awal aku di sini. Stress, pressure kerana tak memahami konsep..buat kerja tanpa ilmu dan terpaksa bergantung harap pada org..Alhamdulillah masih bertahan sehingga kini. Loyal gak aku nie ek..

ADAKAH AKU PUAS HATI? tidak...ini bukan yg aku idaman kan?
APA YG AKU IDAMKAN? masih mencari-cariii....hahahahahhahaahah
MAHU JADI SURI RUMAH ? Mungkin juga....

| ujen | Aku | comments(0) | - |
Kawin
Babak 1

Haziq : Ummie kalau tak kawin tak boleh cium ek?
apa punya soalan le nih...tapi kena jawab jugak
Ummie : Haah..tak kawin tak boleh cium
Haziq : Dah kawin bleh cium le ye ummie
Ummie : Yeeee
Haziq : Kenapa dah kawin bleh cium

waduh-waduhhh

Ummie : Perkahwinan tu menghalalkan hubungans eorang lelaki dgn seorang perempuan.Kalau dah kawin bleh la cium

Haziq tgk muka ummie terus pandang tv balik...

Babak 2

Nisa dok membebel-bebel cakap sorang2 pastu ada sebut main kawin-kawin

Ummie : kawin-kawin...Nisa tau tak kawin tu apa?
dgn selambanya
Nisa : bahasa melayu lah
Ummie : Haziq tau ke kawin tu apa?
Haziq : bertenang
Ummie : kawin tu maksudnye bertenang?
Haziq : Bertunang
ahahahhahahahahahaha....
| ujen | - | comments(0) | - |
Haziq dan Puasa part 2
Haziq berpuasa pada puasa ke 5 & ke 6..
hari nie walaupun bangun bersahur dia tak mahu makan..
Jadi kami kata tak perlu la berpuasa...semalam dia pun lemah ...
tgk la macam mana tersadainye dia ..nie lagi 2,3 minit nak berbuka dah meleleh air mata.



| ujen | - | comments(0) | - |
Haziq dan Puasa
Semalam baru buat entry nak ajar Haziq puasa..
al kisahnye
Sebelum2 nie Haziq mmg bising suruh kami kejut dia bersahur. Kalau dia terjaga dan kami dah selesai makan..mesti ngamuk...bukan tak kejut...awal2 tu kejut dia cam merengek2 so malas la nak kejut lagi...
Kelmarin dia mengamuk sakan...so semalam kami kejutkan juga dia makan masa kami bersahur..
Terpisat-pisat la anak bujang ku itu bangun.Basuh muka kumur-kumur...lepas tu ajak dia makan...habis jugak dia makan..walaupun amount sikit...minum secawan air masak,,,dia sambung baring...dalam 6 lebih aku bagi dia susu....lepas tu macam biasa la kami hantar dia ke taska...

balik en hubby yang ambik diorang dulu...aku masuk je..Hubby terus cakap..Haziq tanya ummie...suruh ummie teka...dia pun tanya
"Cuba Ummie teka...Haziq Puasa ke Tidak"..
Eh Haziq puasa keeee?? dia angguk..muka mmg nampak letih sikit...uwaaaa...anak ummie dah belajar puasa dgn sendirinya....sejuk hati ummie...

Kata Hubby...masa dia ambil Haziq cikgu bagitahu.hari ni (semalam) Haziq taknak makan dan minum..dia kata dia puasa...

Alhamdulillah...seawal usia 5 tahun dah pandai dia belajar untuk menunaikan tanggunjawab dia...psss ummie dulu darjah satu pun tak pose lagi...kantoiiiiiiiii

hari nie pun Haziq bangun sahur dan aku pun bagi dia susu before azan subuh. Dah pesan kalau tak larat minta air dgn cikgu...tadi sampai ke taska cikgu dia belum sampai lagi..so tak bleh nak pesan....tunggu citer dia petang nanti...
Sampai kat sekolah kawan2 pun dok sibuk tanya Haziq puasa ke tidak hari nie..heheheheheh

Semoga Allah memberikan Haziq keimanan, kekuatan , ketabahan dan rahmatNya untuk menempuhi dunia yg penuh dgn dugaan ini..Amin...


| ujen | - | comments(0) | - |
<new |  top | old>